Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M-politiker hoppar av i protest: ”Inte det parti jag gick med i”

Simon Härenstam lämnar Moderaterna i protest mot partiets närmande till SD.
Simon Härenstam lämnar Moderaterna i protest mot partiets närmande till SD. Other: Lotte Fernvall Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Moderaternas gruppledare i regionfullmäktige på Gotland, Simon Härenstam, hoppar av i protest mot partiledningen. Han riktar hård kritik mot partiledaren Anna Kinberg Batra som han anser sviker den värdegrund som hennes företrädare Fredrik Reinfeldt stod för.

”Det här inte det parti jag gick med i”, säger Simon Härenstam till DN. 

Avhoppet på torsdagen är det tyngsta hittills sedan Kinberg Batras omsvängning i sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna på en presskonferens den 19 januari.

Då ändrade hon det näst största riksdagspartiets SD-linje på två punkter: dels var hon beredd att fälla regeringen med en gemensam alliansbudget före valet, något dock Centerpartiet och Liberalerna säger nej till, dels att hon öppnade för politiska samtal med SD i riksdag, regioner, landsting och kommuner.

För Simon Härenstam, som gick med i Moderaterna 2008 när Fredrik Reinfeldt var partiledare, var det droppen som fick bägaren att rinna över.

– Nu har vi en partiledning som radikalt ändrat flera ställningstagandet som för mig bygger på värdegrund och inte sakpolitik, säger han.

Den avhoppade M-politikern tar partiets åtstramade migrationspolitik och tal om tiggeriförbud som två exempel.

– För mig kan inte målet vara att ha en väldigt restriktiv flyktingpolitik. Det är inte det samhället jag vill se. Jag vill ha en human flyktingpolitik, säger Simon Härenstam.

Men det som fick honom att fatta beslutet var partiledaren Anna Kinberg Batras nya SD-linje.

– Det är inte ansvarig politik och det är inte ett parti som vi delar värdegrund med, säger han.

Han har frågat partisekreteraren Tomas Tobé på vilket sätt SD ändrats sedan Anna Kinberg Batra bland annat i en DN-intervju 2016 sagt att SD ”är ett rasistiskt parti i sina handlingar”.

– Men jag fick inga svar, konstaterar Härenstam besviket.

Nästa fredag samlas partiet till Sverigemöte i Karlstad med kommunpolitiker från hela Sverige. Men Simon Härenstam stannar hemma. Han har inga planer på att byta politiskt parti och förklarar det moderata raset i opinionsmätningar med SD-omsvängningen.

– Det är helt klart att det är det som är orsaken, säger han.

Men är det inte ganska naturligt att Kinberg Batra anpassar sig de åsikter som funnits i partiet?

– Man ska inte sticka under stol med att det är många moderater som vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna. Men om det finns en majoritet i riksdagsgruppen och kommun-Sverige är jag inte rätt person att företräda Moderaterna. För jag kommer aldrig under några omständigheter att driva en sådan politik.

Jesper Skalberg Karlsson, ordförande för Moderaterna på Gotland, "respekterar" avhoppet.

– Det har varit ett resonemang under en tid när jag och Simon pratat ganska intensivt. Men han har bestämt sig för att lämna och då får han stå för det, säger han.

Men vad säger du om att han inte känner igen sig i det parti han gick med i 2008?

– Jag tycker det är ganska typiskt moderat att utvärdera, ompröva och föreslå ny politik. Jag skulle tycka det vore konstigt om vi hade samma svar 2015 och 2016 på flykting- och migrationskrisen som vi hade 2006 när invandringen var en fjärdedel, en femtedel.

DN har sökt partisekreteraren Tomas Tobé, men han vill inte ge någon kommentar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.