Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Många nazistkopplade anmälningar i Visby

NMR under den demonstration i Borlänge förra året.
NMR under den demonstration i Borlänge förra året. Foto: Ulf Palm/TT

När polisen summerar gjorda anmälningar, misstankar om brott och ingripanden under Almedalsveckan i Visby har de flesta kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro.

En person greps för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman i samband med att företrädare för partiet störde Miljöpartiets pressträff i lördags. Då togs också ytterligare en person till förhör för störande av allmän sammankomst.

Polisen har under veckan även fått in fyra anmälningar om hets mot folkgrupp, en anmälan om egenmäktigt förfarande/skadegörelse, två anmälningar om ringa misshandel och en anmälan om olovlig kårverksamhet.

Misstankarna om egenmäktigt förfarande riktades inledningsvis mot tio personer och gällde att de hade rivit en konstinstallation, en installation med skor som skulle symbolisera människor som mördades av nazisterna under Förintelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.