Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Moderaterna i Skåne kräver att avhoppad ledamot lämnar riksdagen

Den avhoppade moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow måste lämna sin riksdagsplats. Det kräver Moderaternas distriktsordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman. Men Reslow har inga sådana planer, utan ser sig som representant för missnöjda M-väljare som gått till Sverigedemokraterna.

Det är ovanligt att en riksdagsledamot byter parti mitt under en mandatperiod. Två SD-ledamöter, partiledaren Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson och Anna Hagwall, har under den här mandatperioden lämnat partiet och blivit politiska vildar.

Men Patrick Reslow meddelade på onsdagen att han går rakt från Moderaternas riksdagsgrupp, där han deltog i sitt sista möte i tisdags eftermiddag, till Sverigedemokraterna.

Lars-Ingvar Ljungman, som också sitter i Moderaternas partistyrelse, anser att den kandidatförsäkran som Reslow skrev under före valet 2014 förbinder honom att lämna riksdagen.

– Han har som jag ser det en moralisk skyldighet att göra det. Han är vald på en moderat valsedel och då ser jag det som en självklarhet att han också lämnar sin riksdagsplats, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Men några sådana planer har inte Patrick Reslow.

– Jag vet om att det finns många moderata väljare och medlemmar som lämnat sedan 2014. Det är min förhoppning att jag ska kunna bli en representant för dem, säger Patrick Reslow.

Men skulle det inte vara ärligare mot väljarna att lämna riksdagen i stället?

– Hade det varit så att jag inte gått in i en annan grupp, så hade jag kanske gjort det. Men nu känner jag att jag lovar väljarna att driva en viss politik och då känner jag också ett ansvar att kunna göra det. Eftersom jag nu funnit att jag går in i ett nytt parti ser jag inget skäl att jag skulle lämna riksdagen.

Resonemanget får underkänt av Lars-Ingvar Ljungman:

– Han refererar till opinionsundersökningar, men landet styrs av valresultat.

Ljungman anser att Patrick Reslow kommit på kant med sitt eget parti i Malmö.

– Det är inte så länge sedan han avgick som ordförande för Malmökretsen. Det fanns väl en rätt stor chans att han inte blivit nominerad till en ny mandatperiod som riksdagsledamot för Malmömoderaterna, hävdar Ljungman.

Reslow har dock varit ordinarie ledamot för Moderaterna i konstitutionsutskottet sedan valet 2014. I KU, som anses som ett av riksdagens viktigaste utskott, leds arbetet dessutom av en moderat utskottsordförande.

– Patrick Reslow tillhörde inte de ledande moderata riksdagsledamöterna, så jag tycker inte att man ska övervärdera det som har hänt, säger Lars-Ingvar Ljungman.

M-riksdagsledamoten Finn Bengtsson, som lett den interna kritiken mot partiledningen efter decemberöverenskommelsen, anser att Reslows avhopp är "beklagligt".

– Patrick är en välmöblerad kille i huvudet, tycker jag. Men han har uppenbarligen inte läst SD:s principprogram, framför allt inte kapitel två, sidan åtta, där de har direkt rasistiska åsikter som jag inte tror att han kan hålla med om.

Finn Bengtsson syftar på formuleringar i principprogrammet om att det ”en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser”.

Han tror inte att det är fler moderata riksdagsledamöter som tänker hoppa över till SD.

– Nej, det tror jag inte. Det vore i så fall en katastrof. Sedan kan man säga att vi har misskött vår oppositionsroll, men att byta till ett främlingsfientligt parti - det måste faktiskt finnas gränser, säger Finn Bengtsson.

Även Moderaternas partiledning uppmanar nu den avhoppade M-ledamoten Patrick Reslow att lämna sin riksdagsplats.

- Om han har någon ryggrad och moral så avsäger han sig sin riksdagsplats, säger partisekreterare Jessica Polfjärd (M).

 Enligt Jessica Polfjärd kände hon i förväg inte till Patrick Reslows planer på att lämna Moderaterna och gå över till Sverigedemokraterna. Hon fick informationen samtidigt som han medverkade på en presskonferens i riksdagen på onsdagsförmiddagen.

Partiledningens inställning är att Reslow nu bör lämna sin riksdagsplats.

- Om han vill ta konsekvenserna av det här så ska han avgå som riksdagsledamot och lämna över till någon som står upp för Moderata värderingar, säger Jessica Polfjärd.

Enligt Jessica Polfjärd är det ytterst Patrick Reslow själv som bestämmer om han ska behålla sin riksdagsplats eller inte.

- Om man har ett mandat från Moderaterna och har stått på en Moderat valsedel så har man också skyldighet att företräda Moderata värderingar. Om man väljer att gå över till ett annat parti så har man farit med falsk vittnesbörd, säger Jessica Polfjärd.

Kan partiet tvinga honom att lämna sin riksdagsplats?

- Han har ett mandat i riksdagen och han har ytterst att stå upp för det själv.

Vad står det i hans kandidatförsäkran?

- Han har skrivit på en kandidatförsäkran där han bedyrar och intygar att han kommer att stå upp för Moderata värderingar och driva Moderat politik, och också göra det som förväntas av en politiker på riksdagsnivå.

När han nu bryter mot den kandidatförsäkran, vad kan ni göra då?

- Jag hoppas att han tar ett eget ansvar. Men han har ett eget mandat och en representation i Sveriges riksdag. Men ytterst tycker jag att har man ryggrad och moral så gör man det man förväntas göra och avsäger sig sin riksdagsplats.

Vad betyder detta för sammanhållningen i den Moderata riksdagsgruppen?

- Sammanhållningen är god. Det här får ingen större inverkan på det dagliga arbetet.

Har du hört om några andra ledamöter går i samma tankar?

- Nej.

Så nu är det slut på avhopp?

- Ja.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.