Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen presenterar stor satsning på digitalisering av skolan

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen presenterade i dag ett beslut att göra om läroplanen samt ett antal läro- kurs- och ämnesplaner, för att öka digitaliseringen av skolan.

– Det säger sig nästan själv att det här är oerhört viktigt för ett framtida yrkesliv, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Grundläggande programmering redan från första klass. Obligatorisk undervisning i källkritik på mellanstadiet. Fokus på digital läsning på gymnasiet. Det är några ändringar av ämnes- och läroplaner som kommer att genomföras av regeringen under de närmaste åren.

– Ändringarna implementeras under läsåret 2018-2019 och efter det ska alla skolor ha anpassat sig, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Regeringen poängterar att begreppet internetgenerationen inte automatiskt gäller alla.

– Det räcker inte med att ha en dator hemma eller en egen telefon, utan man måste förstå hur det fungerar. Vi ser här en ökad ojämlikhet mellan skolor, både genom Pisastudien och genom svensk forskning. Det finns ett digitalt utanförskap redan bland unga, säger Gustav Fridolin.

Ändringarna gäller både grund- och gymnasieskolan. Från årskurs ett ska elever lära sig programmering.

– Det handlar inte bara om att kunna använda en digital tjänst, utan att förstå hur den fungerar. Det här gör vi redan på andra områden i skolan, man ska förstå hur saker fungerar, säger Gustav Fridolin.

Måste alla kunna programmera?

– Alla måste kunna grunderna i hur programmering funkar. Kolla själv hur många gånger du använder dig av programmering varje dag. Då inser man hur mycket det här påverkar oss. Och för att förändra världen måste man förstå världen, säger Gustav Fridolin.

På gymnasiet ändras examensmålen för flera ämnen. Till exempel ska studenter från barn- och fritidsprogrammet kunna lära ut digital teknik till barn, och studenter från industriprogrammet ska ha lärt sig relevanta program och system.

– Det är otroligt viktig att lära sig tekniska system. Det säger sig nästan självt att det är oerhört viktigt för att studenterna ska vara anställningsbara, säger Anna Ekström.

För att ändringarna ska kunna genomföras måste lärarkåren utbildas, både genom en uppdatering av lärarutbildningen och genom fortbildning till lärare.

– I de utvärderingar som gjorts har lärarnas kompetens hela tiden lyfts fram, inte minst av lärarna själva. Det kommer att finnas möjlighet för rektorerna att ge lärarna fortbildning, säger Anna Ekström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.