Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Rekordfå förstagångsväljare i valet 2018

Andelen förstagångsväljare i valet nästa år kommer att vara rekordliten, den minsta på nästan 25 år, visar siffror som SCB tagit fram åt Ekot.

Enligt SCB kommer gruppen förstagångsväljare utgöra cirka 5,2 procent av den totala väljarkåren i valet 2018 och så få, relativt sett, har de inte varit sedan 1994. I förra valet, 2014, var andelen 6,2 procent.

Att gruppen är mindre nästa år skulle kunna missgynna Feministiskt initiativ, som är starkt bland förstagångsväljarna. Men enligt partiledare Gudrun Schyman är hon inte orolig:

– Det är ju inte bara förstagångsväljarna som är våra väljare, utan det sprider sig uppåt i åldrarna, säger hon till Ekot.

Sverigedemokraterna, som däremot varit underrepresenterat i gruppen, riktar sig nu direkt till de unga för att öka intresset för partiet:

– Vi är överens om att det är en grupp som är prioriterad, säger partisekreterare Richard Jomshof.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.