Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Relationen till SD splittrar Liberalerna

Avhopp och konflikter kastar en skugga över Liberalernas riksmöte som hålls i helgen. Stridsfrågan är var gränsen ska dras mot Sverigedemokraterna. Partiets två mest framgångsrika kommunalråd ser olika på saken.

I helgen sammanstrålar L-politiker från hela landet på riksmötet i Västerås. En skugga över sammankomsten är konflikten som nyligen utbröt mellan partiledningen och företrädarna i Hässleholm. Där tog Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna makten från de rödgröna med hjälp av SD. Mest kontroversiellt var att det föregicks av en uppgörelse där SD gavs inflytelserika poster, exempelvis vice ordförande i kommunstyrelsen. Dramat fortsätter och har skapat splittring även i den lokala L-gruppen, där en företrädare har valt att lämna sina uppdrag.

– Vi är kritiska till det som har hänt och jag uppfattar att det finns en betydande självkritik inom vårt parti. Vi samarbetar inte med SD, så enkelt är det, säger partiledaren Jan Björklund.

Men Hässleholm är inte den första kommunen där L säkrar ett maktinnehav med hjälp av SD, även om Hässleholmarna gick längre genom att kohandla om ordförandeposter. Torkild Strandberg i Landskrona och Carina Sándor i Skinnskatteberg är partiets mest framgångsrika kommunalpolitiker och sitter i partistyrelsen. Bägge har, på olika sätt, SD som en del i sitt parlamentariska underlag.

– Ja, så ser realiteten ut. Vi har fått igenom våra budgetar genom att Sverigedemokraterna har röstat på dem. Men i 95 procent av frågorna kommer vi överens med Socialdemokraterna, säger Carina Sándor.

Läs mer: Ewa Stenberg: M:s problem är Björklunds möjlighet

Torkild Strandberg beskriver maktförhållandena i Landskrona så här:

– Skälet till att vänstersidan inte styr är att Sverigedemokraterna har lagt sina röster på oss.

Men i den principiella synen på Sverigedemokraterna har de två kommunalråden olika uppfattningar.

– Min utgångspunkt är att vi skiljer oss väldigt mycket när det gäller grundvärderingar. Jag utgår från min syn på människor och på en global värld och EU. För mig är det inte tänkbart att samarbeta och få ihop vår och deras politik. Det är ändå värderingarna som driver politiken, säger Carina Sándor.

Torkild Strandberg styr Landskrona sedan 2006 tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet. Sedan valet 2014 har SD:s lokale ledare Stefan Olsson en post som kommunalråd.

– Min linje är att så långt som möjligt hantera SD som vilket annat parti som helst. Det innebär att man ger dem samma förutsättningar som andra att verka politiskt men samtidigt ställer samma krav på dem.

Läs mer: Liberalerna vill höja polislöner

Sverigedemokraterna har helt olika positioner i de två kommunerna. I Skinnskatteberg är SD tungan på vågen, men har bara två mandat.

– SD hos oss är väldigt tysta och vi har aldrig förhandlat om en enda fråga, säger Carina Sándor.

I Landskrona blev SD en maktfaktor redan 2006 och fick 19 procent av rösterna 2014. Det är bakgrunden till att Torkild Strandberg ser annorlunda på saken än många av sina partikamrater:

– I min bok är det inte andra partier som ger inflytande, det ges av väljarna på valdagen. När SD fick 22 procent i valet 2006 blev det väldigt tydligt att det politiska landskapet hade förändrats i grunden. Då handlar det om att förhålla sig till det.

Han konstaterar att SD:s stöd har varit nödvändigt för att förverkliga tunga utvecklingsprojekt i staden som S inte har velat vara med på. Men Torkild Strandberg anser inte att han har kompromissat bort den politik han gått till val på.

– Min bild är att vi har varit väldigt trogna mot våra egna förslag.

Moderaternas omsvängning i synen på SD tidigare i år har skakat om hela borgerligheten. De två liberala kommunalråden landar också där i olika slutsatser.

– Jag tror att Moderaterna gjorde en missbedömning. De trodde att folk ser mer till sakpolitiken än till grundläggande värderingar, säger Carina Sándor.

Torkild Strandberg:

– I min värld innebär Moderaternas nya besked att man anpassar kartbilden efter verkligheten. För mig var inte frågan om, utan när, det här skulle komma.

Till skillnad från Carina Sándor är han inte till freds med den egna partiledningens synsätt.

– Jag tycker att det har ett drag av önskescenario. Oavsett vad man tycker om olika partier kan man inte i långa loppet avstå från att räkna in en stor del av valmanskåren.

Sverigedemokraternas tillväxt började i den skånska mylla där Torkild Strandberg verkar. Frågan är vad som händer när SD kan sätta sin prägel på allt större delar av det politiska livet. Det blåser redan kallare vindar bland Liberalerna i Skinnskatteberg, där en företrädare hoppat av och gått över till SD i protest mot Jan Björklunds uppläxning av hässleholmarna. Fler svårigheter väntar, tror Carina Sándor.

– Nästa mandatperiod kommer Sverigedemokraterna nog att ställa krav, säger hon.

Läs mer: L vill att unga ska kunna skickas i fängelse direkt

Fakta. Styre med stöd av SD i Landskrona och Skinnskatteberg

Torkild Strandberg (L) är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona i Skåne. Han leder den styrande koalitionen som består av Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet. I kommunstyrelsen sitter även Stefan Olsson (SD) på en post som kommunalråd.

I valet 2014 blev Liberalerna näst största parti med 26 procent. Socialdemokraterna var störst med 30 procent, medan Sverigedemokraterna fick 19. Den styrande koalitionen har 20 mandat i kommunfullmäktige, S plus V har 20 och SD 11.

Carina Sándor (L) är kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg i Västmanland. Där består den styrande koalitionen av Liberalerna, Moderaterna och Centern.

Skinnskatteberg var den kommun där Liberalerna gjorde sitt allra bästa resultat i valet 2014 med 30 procent. Socialdemokraterna fick 39 procent och Sverigedemokraterna 8. De tre partierna i den styrande koalitionen samlar 14 mandat, 1 mindre än de rödgröna. SD har 2 mandat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.