Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sätter press på Löfven inför EU-toppmötet

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: TT

Sverige måste agera med kraft mot Ungern som har beslutat att spärra in flyktingar i läger. Det anser politiker från flera av riksdagspartierna som sätter press på statsminister Stefan Löfven inför torsdagens EU-toppmöte.

– Det är dags att EU sätter hårt mot hårt, säger Eskil Erlandsson (C).

Det ungerska parlamentet har med bred majoritet beslutat att alla asylsökande ska spärras in i läger där de får bo i fartygscontainrar. Hård kritik har kommit från bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR och människorättsorganisationen Amnesty International.

Ungerns beslut blev en het fråga när statsminister Stefan Löfven kom till riksdagens EU-nämnd inför EU-toppmötet i Bryssel som inleds på torsdagen. Migrationspolitik är en punkt på mötets dagordning.

Eskil Erlandsson (C), EU-nämndens vice ordförande, är en av dem som vill att Stefan Löfven agerar mot Ungern under toppmötet.

– Enligt min mening strider beslutet mot internationella överenskommelser och konventioner. Jag tycker att Stefan Löfven ska ta upp det här med sin ungerske kollega och med kommissionens ordförande som har mandat att väcka talan mot Ungern. Något måste göras åt det här, säger Eskil Erlandsson och fortsätter:

– Det är ju gång på gång som Ungern utmanar de överenskommelser som finns och nu är det dags att EU sätter hårt mot hårt.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill att Stefan Löfven agerar på mötet i Bryssel. Åsa Romson (MP), EU-nämndens ordförande, hörde också till dem som tog upp Ungernfrågan med statsministern. Hon anser att EU:s trovärdighet står på spel.

– EU måste visa en trovärdighet i att man kan upprätthålla en gemenskap som bygger på rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Kan vi inte det, då har vi tappat väldigt grundläggande värderingar, säger Åsa Romson.

Enligt statsministern har Sverige redan agerat, men han var samtidigt avvaktande i sina kommentarer.

– Det vi ser ger argument för att titta på om man följer EU-rätt och internationell rätt. Det har vi bett kommissionen att göra, sedan får den återkomma. Dessförinnan kan jag inte uttala mig, säger Stefan Löfven.

Han medger dock att Ungerns agerande förstärker bilden av hur svårt det är att enas inom EU om en gemensam migrationspolitik där andra än Sverige och Tyskland tar ett större ansvar.

– Vi har sagt att det är svårt med några länder som över huvud taget inte vill ha en fördelning av flyktingar. Men vi driver på och nu gäller det för oss att hitta en kompromiss, säger statsministern.

Ungerns statsminister Viktor Orbán har motiverat lägren med att Ungern är ”under belägring”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.