Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Shekarabi till attack mot lobbyisterna

Civilminister Ardalan Shekarabi och särskilda utredaren Ilmar Reepalu överlämnar slutbetänkandet om vinster inom välfärden.
Civilminister Ardalan Shekarabi och särskilda utredaren Ilmar Reepalu överlämnar slutbetänkandet om vinster inom välfärden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Civilminister Ardalan Shekarabi anklagar näringslivet för att ha försökt tysta debatten om bolagsvinster i välfärden.

— Det är problematiskt om debatten helt domineras av ekonomiska intressen, säger statsrådet.

På tisdagen överlämnade utredaren Ilmar Reepalu slutbetänkandet om nya regler för kommuner och företag inom välfärden till civilminister Ardalan Shekarabi (S). Frågorna om bolagsvinster inom vård, skola och omsorg är politiskt glödhet och har engagerat många av dem som är verksamma inom sektorn. Mängden remissvar på utredningens förra betänkande var rekordstort.

• Läs även DN Debatt av regeringens särskilda utredare Ilmar Reepalu: Orealistiskt minska vinster i välfärden med kvalitetskrav

På pressträffen varnade Ardalan Shekarabi för att de ekonomiska intressena hos välfärdens privata aktörer enligt honom har stått i vägen för den demokratiska debatten.

— Det är mycket starka lobbykrafter som har motarbetat den här utredningen. Trots denna kraftiga lobbyism har utredningen genomfört sitt arbete, säger Ardalan Shekarabi.

• Analys av Ewa Stenberg: Reepalus utredning stänger dörren till blocköverskridande samarbete

Han bedyrar att han inte är emot en kritisk diskussion om regeringens ståndpunkter men menar att detta har tagit en skadlig vändning.

— Det handlar om enorma ekonomiska intressen och då är det viktigt att politiken står upp för allmänintresset. Det är beklagligt att det funnits en vilja att tysta frågeställningen. För samhällsklimatet är det viktigt att frågor får ställas. Det är problematiskt om debatten helt domineras av ekonomiska intressen, säger Ardalan Shekarabi.

• Analys av Johan Schück: Regeringen kommer att driva frågan framåt – trots motståndet

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, kallar Ardalan Shekarabis beskrivning av debatten som styrd av lobbyister med ekonomiska intressen för ”dimridåer”.

— Det där är ju nonsens. Jag har lyssnat på Vårdförbundet, jag har lyssnat på ideella sektorn, jag har lyssnat på Läkarförbundet och de som driver skolor och förskolor, säger han.

Även Liberalernas Jan Björklund avfärdar civilministerns bild av en tystad debatt.

— Det är väl en av de mest högljudda debatterna som finns just nu, jag känner inte att den är tystad. Men han behöver inte vara rädd för starka debattörer, det han ska frukta är argumenten för att behålla mångfalden.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.