Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetarprofessor: Pinsamt, Söder!

”Fredens religion har visat sitt ansikte” skrev andre vice talman Björn Söder i en kommentar till terrordådet i Paris.

Ytterst olämpligt och chockerande, anser Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

”Det är pinsamt för Sverige”, säger han.

På onsdagen fördömde världens ledare attentatet i Paris där 12 människor avled. Även riksdagens andre vice talman kommenterade dådet. På sin officiella Facebooksida skrev Björn Söder (SD): ”Fredens religion har visat sitt ansikte”, och länkade till en nyhetsartikel om händelsen. Efter att DN uppmärksammat kommentaren ändrade han på torsdagen till ett frågetecken i stället för punkt i slutet av meningen, men ändrade sig sedan igen och bytte till en punkt.

Björn Söders uppdrag som vice talman har ifrågasatts av debattörer och politiker vid upprepade tillfällen den senaste tiden, bland annat efter en uppmärksammad intervju i DN där han talade om svenskar som lämnat sin judiska identitet.

”Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid”, sa Söder.

Olof Ruin, professor i statsvetenskap, är en av dem som hela tiden stått bakom att SD skulle få den tredje talmansposten, enligt praxis.

Men han reagerar starkt på Söders uttalande om terrorattentatet i Paris.

- Det är förfärligt. Det är på allt vis kontraproduktivt när galna personer uppfattas som representanter för en hel religion, det skapar ju bara ytterligare konflikter, säger Ruin.

Han tror att Söders kommentarer kan leda till ökade krav på hans avgång som andre vice talman.

- Det är ytterst olämpligt, chockerande och pinsamt för Sverige att ha en sådan tredje talman. Att han inte förstår att han har en central befattning i vårt parlament och tillåter sig sådana uttalanden är otroligt.

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har polisanmält Björn Söder (SD) för kommentarerna om attacken mot Charlie Hebdo. Hon vill få prövat om uttalandet är hets mot folkgrupp.

– Det är inte lagligt i Sverige att kränka människor utifrån folkgrupp, och jag tycker att det borde prövas som hets mot folkgrupp, säger Palm till TT.

DN har sökt Björn Söder för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.