Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tobé (M) drack vin för bonuspoäng

Foto: Mats J Larsson

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har brutit mot regelverket och växlat in bonuspoäng på SJ mot vin och resor för sig och en nära anhörig med riksdagens tjänstekort, avslöjar Expressen. Men han tänker sitta kvar på sin post, meddelade han på tisdagskvällen.

Som partisekreterare i Moderaterna är Tomas Tobé är en av 61 riksdagsledamöter som fått kvittera ut ett Silver Plus-kort på SJ. I hans fall med tillägg för Resplus som omfattar regional trafik, visar Expressens granskning.

Kortet ger riksdagsledamöter obegränsade fria tågresor i 1 och 2 klass. Samtidigt finns det regler för hur korten och eventuella bonuspoäng får användas, som att det bara får användas för tjänsteresor och att bonuspoäng inte får användas annat än vid tjänstresor.

Nu avslöjar Expressen att Tomas Tobé vid upprepade tillfällen använt poäng för privata gratisresor på tåget, i ett fall åt en nära anhörig, till ett sammanlagt värde av 10.865 kronor.

Det var en ångerfull Tobé som mötte journalister i riksdagen på tisdagskvällen.

— Jag borde ha känt till detta mycket tydligare utifrån att det här är poäng som man kan tjäna in privat, men också via tjänsteresor. Därför är det helt fel, säger Tobé till DN.

Men kände du till reglerna eller inte?

—Jag kände inte till dem tillräckligt väl, det är alldeles uppenbart. Det är också därför jag gått igenom detta, korrigerat detta och jag kommer att göra rätt för mig.

Har du tagit upp detta med din partiledare Anna Kinberg Batra?

—Det är klart att jag informerat både min kansliledning och min partiledare.

Kan du fortsätta och sitta kvar som partisekreterare?

— Ja.

Varför är du så säker på det?

— Därför att det är min utgångspunkt. Jag kommer nu att göra rätt för mig. Jag kommer att se till att detta aldrig mer kommer att hända. Jag kan bara be om ursäkt för att jag gjort det här.

Avslöjandet om Tobé kommer några veckor efter att han infrågasatts internt för hanteringen av Moderaternas öppning för politiska samtal med Sverigedemokraterna.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterar i ett skriftligt uttalande det inträffade:

”Det är olämpligt eftersom regler ska följas. Jag förutsätter att det här korrigeras”.

Hon säger vidare att hon har förtroende för Tomas Tobé.

”Ja. I och med att Tomas Tobé korrigerar detta och tar ansvar för att det inte händer igen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.