Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tre av tio alliansväljare vill avsätta Hultqvist

Alliansens misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår.
Alliansens misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår. Foto: Lisa Mattisson

Endast tre av tio alliansväljare anser att försvarsminister Peter Hultqvist bör avsättas. Liberalernas väljare är allra mest skeptiska till ett misstroendevotum, visar en DN/Ipsos-mätning.

– De som driver frågan har inte lyckats förklara för väljarna varför han ska fällas, säger David Ahlin på Ipsos.

Den 26 juli förklarade den borgerliga alliansens partiledare att de tänkte väcka misstroende mot tre av Stefan Löfvens statsråd. Skälet var regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Två av statsråden har redan avgått men det tredje, försvarsminister Peter Hultqvist, sitter kvar och försvaras med eftertryck av statsministern. De borgerliga har hållit fast vid att Peter Hultqvist ska bort och nu närmar sig sanningens minut. På tisdagen öppnar riksdagen igen och därmed kan hotet om misstroende sättas i verket.

Läs mer: Beatrice Ask om it-skandalen: Hultqvist har ett stort ansvar

De borgerliga har dock svagt stöd bland sina väljare för att avsätta försvarsministern, visar en mätning från DN/Ipsos. Endast 32 procent av de borgerliga sympatisörerna svarar ja på frågan om Peter Hultqvist bör lämna regeringen. Ungefär lika många anser att han ska få sitta kvar (34 procent). Andelen osäkra är i samma storleksordning (35 procent)

– Det är en hög andel som inte har någon klar uppfattning och det gäller alla partiers väljare. De som driver att Peter Hultqvist måste lämna sin post har inte lyckats förklara och göra begripligt på vilket sätt han har brustit som statsråd och förbrukat sitt förtroende, säger David Ahlin.

Tittar man på de olika borgerliga partierna så syns tydliga skillnader (resultatet för de små partierna bör dock tolkas med försiktighet på grund av få svarande). Bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är det fler som vill fälla än fria försvarsministern. Bland Centerns och framför allt Liberalernas väljare är förhållandet det omvända. De som anser att man ska låta försvarsministern sitta kvar dominerar.

Liberalerna sticker ut mest. Bland partiets väljare är det endast 13 procent som stöder en avsättning, 53 procent är emot. David Ahlin påpekar att siffrorna ska tolkas försiktigt eftersom de liberala väljarna är relativt få i mätningen, men tendensen är klar.

– Det är tydligt att Liberalernas väljare är de som avviker mest från den linje som alliansen har haft, säger han.

Enligt mätningen är det bara bland Sverigedemokraternas sympatisörer som det finns en majoritet för att avsätta Hultqvist (51 procent för, 19 emot). Sverigedemokraterna stöder tanken på ett misstroendevotum.

Läs mer: Anna Johansson om it-skandalen: Jag har inget att skämmas för

DN/Ipsos ställde samma frågor om Peter Hultqvist i månadsskiftet juli-augusti. De stora dragen i hur väljarna ser på försvarsministerns ställning har inte förändrats sedan dess, trots att turerna kring Transportstyrelsen har debatterats flitigt sedan dess. Nya fakta har dessutom framkommit, bland annat genom DN:s bevakning, exempelvis om de roller som två statssekreterare har spelat i historien.

– Trots fem sex veckor med stor uppmärksamhet och diskussion och ny information verkar opinionen inte ha förändrats, säger David Ahlin på Ipsos.

Ipsos har intervjuat 1009 personer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel under perioden 28-30 augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.