Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ygeman blir ny gruppledare för Socialdemokraterna

01:11. Anders Ygeman angick i samband med skandalen kring Transportstyrelsen. Nu har valts till Socialdemokraternas nye gruppledare i riksdagen.

Under hot om misstroendeförklaring i riksdagen tvingades Anders Ygeman (S) att lämna posten som inrikesminister.

I dag återuppstod han i politikens toppskikt – nu som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

”Jag är glad för förtroendet och ser fram emot att tillsammans med andra partier i riksdagen bygga Sverige starkare”, säger Anders Ygeman enligt ett pressmeddelande.

Partiets riksdagsgrupp valde på eftermiddagen en ny gruppledare och lite senare kom den nyvalde gruppledaren ut för att möta medierna.

Att någon annan än Anders Ygeman skulle väljas hölls heller inte för troligt. Det är partiledaren och statsministern Stefan Löfven (S) som har föreslagit honom för uppdraget.

Ygeman blev riksdagsledamot första gången 1995 och har bland annat varit ordförande för miljö- och jordbruksutskottet samt trafikutskottet. 2014 utsågs han till inrikesminister.

Han är sedan 2016 ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.