Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ygeman: Straffskärpningar leder till färre vapen

Inrikesminister Anders Ygeman tror att regeringens straffskärpningar för vapeninnehav kommer att leda till att det blir färre vapen på gatorna.

– Obligatorisk häktning och dubblat straff kommer att vara effektivt. Det kommer dels att minska vapentillgången och dels avskräcka de kriminella från att ha vapen på sig, säger Anders Ygeman och fortsätter:

– Det här är människor som har dålig impulskontroll och ju längre bort från dem vi kan trycka bort vapnen och ju fler vapen vi kan beslagta, desto färre skjutningar kommer vi att ha.

Vad krävs för att polisen ska hitta fler vapen än i dag?

– Det krävs fortsatt internationellt samarbete, förbättrat samarbete mellan tull och polis, och det krävs också bättre aktivt arbete ute i bostadsområdena. Att vi har fler poliser närmare medborgarna som kan snappa upp information och ha medborgarnas förtroende. Här kommer också sådant som vapenhundar in med möjlighet att eftersöka vapen.

Läs mer: DN:s granskning visar: Få vapenbeslag hos misstänkta

Kriminella utnyttjar unga för att gömma och transportera vapen, eftersom de vet att straffen blir mycket kortare. Vad vill ni göra för att förhindra detta?

– Vi vill se över straffrabatten för unga förbrytare. Den översynen sker i närtid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.