Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Akilov hade kopplingar till IS”

Foto: Polisen, Magnus Hallgren

Uzbekistans utrikesminister hävdar att Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov hade kopplingar till IS och utreddes för detta. Sverige ska ha fått den informationen om Akilov före dådet. 

Akilov var under utredning av uzbekistanska myndigheter för kopplingar till terrorsekten IS före terrordådet i Stockholm, enligt Sky News.

Säkerhetstjänsten i Uzbekistan hade före attacken skickat information om Rakhmat Akilov till Sverige, via ett annat västland, hävdar utrikesminister Abdulaziz Kamilov.

Han preciserar inte vilket land det skulle röra sig om.

Enligt Kamilov hade Akilov blivit rekryterad av IS efter det att han lämnat Uzbekistan och bosatt sig i Sverige 2014, rapporterar Reuters. 

Enligt källor till den ryska nyhetsbyrån Interfax ska Akilov under 2015 ha försökt ta sig till Syrien från Turkiet, men sedan gripits och deporterats till Sverige. Uzbekistan ska även ha efterlyst Akilov tidigare i år som misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppger Interfax.

Uzbekistans ambassad i Berlin, som även ansvarar för kontakterna med Sverige,  uppgav på onsdagen för DN att man fått en förfrågan från svenska myndigheter om att bistå svensk polis med utredningen.

Säpo har tidigare sagt att den här typen av uppgifter faller under förundersökningssekretess, och att man inte kommenterar dem, den inställningen gäller även fredagens uppgifter, som man inte uttalar sig om.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera den typen av uppgifter. Rent generellt kan jag säga att vi har ett samarbete med en rad säkerhetsorganisationer, framför allt ute i Europa, säger Karl Melin vid Säpos presstjänst till TT.

Direkt efter dådet lämnade dock Säpochefen Anders Thornberg information om Akilov. Enligt Thornberg förekom han inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot ”fanns det underrättelser från i fjol om något slags säkerhetsrisk”.

– Uppgifterna gick inte att belägga, sade Thornberg.

39-åringen hade då ”inga som helst kopplingar till extremistmiljön”, enligt Anders Thornberg.

Johan Engvall, forskare vid Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram, vill inte uttala sig om hur sannolikt det är att Sverige ska ha fått information om Akilov före dådet från uzbekiska underrättelsetjänsten. 

– Det får säpo verifera, säger han. 

Däremot är det inte ovanligt att uzbekiska underrättelsetjänsten övervakar medborgare utomlands, enligt Engvall.

– Säkerhetstjänsten i Uzbekistan är som en stat i staten. Den är väldigt omfattande och har en stor kapacitet och förmågan att övervaka medborgare utomlands. Framför allt i de forna Sovjetrepublikerna där det finns ett betydande utbyte fortfarande. Det är de gamla KGB-strukturerna, säger han. 

Att Uzbekistan ska ha gått via ett annat land för att ge informationen till svenska säpo kan stämma.

– Det har varit spänt mellan Uzbekistan och Sverige så uppgiften om att de har gått genom ett annat land är väl möjligt sett ur det perspektivet, säger Johan Engvall, och tillägger:

– Utrikesministern som kom med uttalandet är dessutom en erfaren politiker som tillhör nomenklaturen i Uzbekistan. Man ska inte underskatta dem. 

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan, är skeptisk till uppgiften från Uzbekistans utrikesminister Kamilov om Akilov. Det finns allt för många frågetecken, menar han. 

– Det finns ingen precision i uppgifterna som lämnats som går att verifiera om de stämmer eller inte, säger han. 

Vad vinner Uzbekistan på att gå ut med ett sådant här påstående?

– Uzbekistan för en extrem och repressiv kamp mot olika islamistgrupper. Kan de visa att en av medborgarna har gjort detta terrordå kan de säga ”titta vi har haft rätt”, säger Magnus Ranstorp.

Han menar att man alltid måste ifrågasätta uppgifter som kommer från odemokratiska regimer med repressiva system och som är inblandade i allvarliga brott mot mänskligas rättgheter, och inte bara tro på dem vid första anblicken. 

– Uzbekistan får gärna presentera nya uppgifter, men kom då med detaljerade uppgifter. Det är de som har kastat ut bollen och då gäller det för dem att följa upp den, säger han.

Läs mer: Uzbekistan – ett land som jäser av bitterhet.

Uzbekistan är ett av världens mest ofria länder. Det är också ett av de länder i Centralasien som har haft den absolut hårdaste politiken för att kväva islamism. Uzbekiska regimen ser islamiseringen som det absolut största säkerhetshotet och lägger därför mycket resurser på de frågorna, enligt Johan Engvall. 

Utrikesdepartementet säger sig aldrig ha fått informationen som Uzbekistans utrikesminister syftar på.

– UD har inte fått någon sådan information, säger Victoria Bell vid UD:s presstjänst till TT.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.