Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Åklagaren siktar på ny rättegång för Kaj Linna

Kaj Linna på Norrtäljeanstalten 2015.
Kaj Linna på Norrtäljeanstalten 2015. Foto: Magnus Hallgren

Det verkar bli en ny rättegång mot livstidsdömde Kaj Linna. Men än så länge är det oklart vilka bevis åklagaren ska luta sig emot.

– Vill han ha en ny rättegång så kom igen, säger Kaj Linna från fängelset.

På måndagen kom kammaråklagare Jens Göransson in med bevisuppgift och meddelade hur han vill driva målet om rånmordet i Kalamark år 2004. Kaj Linna dömdes till livstid och har snart suttit 13 år i fängelse, men strax före nyår beviljade Högsta domstolen resning i målet.

Därefter har kammaråklagare utrett fallet på nytt för att avgöra om Kaj Linna ska ställas inför rätta igen och i så fall vilka bevis som nu skulle visa att han är skyldig till mordet.

Jens Göransson meddelade på måndagen att han siktar på en ny rättegång.

De bevis han hittills har presenterat är de samma som lades fram vid tidigare rättegångar. De bevisen är numera starkt ifrågasatta.

Läs också: Fallet i Kalamark – ett särskilt brutalt mord

Det som var avgörande för att Kaj Linna fälldes var ett vittnesmål från en man. Han påstod att han hade hört Kaj Linna säga att han planerade en ”stöt” mot de två bröder som angreps i Kalamark.

När Högsta domstolen beviljade Kaj Linna resning var ett viktigt skäl att tilltron till vittnets uppgifter har påverkats av att han har ändrat sin berättelse och kommit med nya uppgifter.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson har ställt en fråga till åklagaren om han delar HD:s bedömning av vittnets trovärdighet. För närvarande vill Jens Göransson inte svara på den frågan utan hänvisar till hans utredning, som ännu inte är klar. De nya bevisen åklagaren ska presentera handlar bland annat om analyser av telefonuppkopplingar från vittnets.

Det är för närvarande oklart vad Jens Göransson ska göra om hans analyser visar att vittnets berättelse inte håller. Åklagaren har meddelat att han för närvarande inte svarar på några frågor från media.

– Om åklagaren analyserar telefon telefonuppkopplingar så kommer det inte att vara till hans fördel, kommenterar Kaj Linna.

Huvudvittnet berättade om en resa som han och Kaj Linna ska ha gjort till Kalamark dagen före mordet. Syftet med resan, enligt vittnet, skulle vara att förmå Kaj Linna att inte begå något brott mot de två bröderna i Kalamark. Kaj Linna nekar till att den resan har ägt rum.

Sedan har det visat sig att vittnets mobil var uppkopplad mot två master i centrala Piteå samtidigt som resan till Kalamark ska ha ägt rum. Redan 2006, när DN började granska fallet, uppmärksammade vi telefonsamtalen som verkade motsäga vittnets berättelse.

Läs mer: Kaj Linna: Varje extra dag på anstalt är särskild plågsam.

Jens Göransson har nu meddelat att han ska presentera de nya bevisuppgifterna ”så snart det kan ske”. Hovrätten för övre Norrland har nu planerat att en rättegång ska inledas den 9 maj.

Det var den 14 april 2004 som två bröder angreps på sin gård i byn Kalamark utanför Piteå. Den ene brodern mördades brutalt medan den andre skadades svårt. Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse. Han greps den 1 juli 2004 och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.