Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anna Johansson om it-skandalen: Jag har inget att skämmas för

Anna Johansson.
Anna Johansson. Foto: Emil Hammarström

Anna Johansson (S) välkomnar KU:s granskning efter it-skandalen och säger att fler regeringstjänstemän än vad som framkommit tidigare haft kännedom om situationen. Hon hoppas att granskningen ska reda ut vad som egentligen har hänt. Det skriver ETC Göteborg.

I slutet av juli ombildade Stefan Löfven regeringen och meddelade att de två ministrarna Anna Johansson och Anders Ygeman fick avgå efter it-skandalen på Transportstyrelsen. 

I en intervju med ETC Göteborg bemöter Anna Johansson (S), före detta infrastrukturminister, en del av den kritik som har uttalats efter it-skandalen. Hon ser fram emot att KU granskar och utreder vad som egentligen hänt och säger att det är tråkigt att ha fått lämna sin ministerpost, men att det hade varit värre om hon gjort något aktivt fel. 

– Visst hade jag det yttersta politiska ansvaret, men jag har inget att skämmas för. Det finns olika sätt att ta ansvar och jag agerade snabbt så fort jag fick information. 

Informationen om det som pågick hos Transportstyrelsen fick hon i januari i år. Hennes nya statssekreterare berättade då att Maria Ågren, Transportstyrelsens generaldirektör, skulle delges misstanke om brott. Maria Ågren omplacerades till regeringskansliet. 

– Min slutsats blev att hon inte kunde vara kvar så jag inledde en snabb process och omplacerade henne. Det är så det brukar gå till när generaldirektörer får sluta, säger Anna Johansson till ETC Göteborg. 

Hennes första tanke var att ”hålla tyst” eftersom uppgifterna rörde rikets säkerhet. 

– Eftersom det handlade om möjliga läckor av uppgifter som rör rikets säkerhet var min omedelbara reflex att hålla tyst. Det finns ju en anledning till att den hör typen av uppgifter hålls i en liten krets. 

Det var dock fler som hade information om vad som hade hänt. Flera tjänstemän på olika departement och inom regeringskansliet hade information om situationen. 

Hösten 2015, innan IBM tog över driften, kontaktade Säpo justitiedepartementet. Regeringstjänstemän och statssekreterare deltog på flera möten under 2016. Anna Johansson vet inte vilken information de fick, men tror inte att de förstod betydelsen av det som hänt.   

Hennes dåvarande statssekreterare, Erik Bromander, blev informerad om vad som hade hänt i februari 2016 av andra tjänstemän på regeringsdepartementet. Men han förde inte informationen vidare till Anna Johansson. 

Kritik har riktats mot att inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist inte pratat med Anna Johansson om Transportstyrelsen, trots att de båda informerades om situationen i början av 2016. 

Anna Johansson har också fått kritik för att kommunikationen med Maria Ågren har brustit. Men myndigheterna är självständiga och generaldirektören ska leda arbetet under fullt ansvar, menar Anna Johansson. 

– Det var flera myndigheter som tillhörde mitt område, men det fungerar inte så att man träffas varje vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.