Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ansvaret faller på alla partier

Två personer blev ihjälskjutna i närheten av en grundskola i Kista i nordvästra Stockholm sent på onsdagskvällen.
Två personer blev ihjälskjutna i närheten av en grundskola i Kista i nordvästra Stockholm sent på onsdagskvällen. Foto: Jessica Gow/TT

Brott och straff kommer att bli en stor fråga i riksdagsvalet. Partierna kräver hårdare tag och skruvar upp tonläget i debatten allt mer.

Men samtidigt som antalet mord och tillgången på skjutvapen ökar klarar polisen upp allt färre brott. Ansvaret för det faller på alla partier i riksdagen och det tar tid att åtgärda bristerna.

Det har skett fem mord bara i Stockholmsområdet inom loppet av två dagar. Den mångåriga trenden med minskande dödligt våld och sjunkande brottslighet har brutits de sista åren.

Regionpolischefen i Stockholm beskriver situationen som alarmerande. Han sätter in extra resurser, men räknar ändå med fler skjutningar. Tillgången på skjutvapen är en viktig orsak till att våldsspiralen är svår att bryta.

Läs mer: 26-årig gängledare och hans vän dödad i Kista

Samtidigt har polisens effektivitet minskat. Den reform som genomfördes 2015 har fått stark kritik, både inom och utom myndigheten. Avsikten var att göra polisen mer effektiv, men utvecklingen har gått åt motsatt håll. Efter att antalet lösta brott minskat under flera år sjönk polisens effektivitet med ytterligare 10 procent i fjol.

Skottlossningar, varningar för parallellsamhällen och täta rapporter om brister inom polisen ser ut att bekymra väljarna. DN/Ipsos publicerade för en månad sedan en undersökning om väljarnas viktigaste frågor. Lag och ordning var den fjärde viktigaste, efter att inte ha funnits med bland topp tio under många år.

De politiska partierna har skruvat upp tonläget allt mer. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna kräver rikspolischef Dan Eliassons avgång. De presenterar allt tuffare förslag och begär allt fler poliser. Kristdemokraterna föreslog i januari en utredning om att innehav av barnpornografi ska kunna leda till kemisk kastrering av gärningsmännen.

Socialdemokraterna och regeringen talar också allt mer om brott och straff. ”Vi ska knäcka den organiserade brottsligheten. Det finns bara hårda tag att ta till nu”, sade till exempel statsminister Stefan Löfven efter morden i Kista, Ökade anslag till polisen är en riktig lågoddsare inför budgetpropositionen i höst.

Det höga tonläget i debatten står i kontrast till riksdagspartiernas agerande under tidigare år. 

Men det höga tonläget i debatten står i kontrast till riksdagspartiernas agerande under tidigare år. När den nu så kritiserade stora polisreformen beslutades, en knapp vecka före jul 2012, fanns det inte en enda riksdagsledamot som ansåg det befogat att ens begära en omröstning. Beslutet fattades enhälligt.

Läs mer: Kriminologen: Bråttom att bryta växande parallellsamhälle

Det har tidigare kommit varningar om insmugglande vapen från Balkan som inte lett till åtgärder.

Partiernas hastigt växande vilja att ta politiska konflikter om lag och ordning riskerar att leda till polispopulism i valrörelsen. För även om det snabbt skulle behövas tusentals nya poliser är det inte så lätt att förverkliga.

Nu står 160 av de 800 studieplatserna på polisutbildningarna tomma. Det är tredje terminen i rad som man inte lyckats fylla kvoten. Ska det bli fler utbildade poliser är en väg att sänka antagningskraven, så att det går att anta fler sökande. Men det riskerar samtidigt att sänka kvaliteten på verksamheten. En annan väg är att höja polisernas löner, liknande det som denna och den förra regeringen gjort med lärarlönerna.

Många nya poliser kommer att ta tid. Det går att flytta poliser till Malmö, norra Stockholm och andra särskilt drabbade delar av landet. Men det leder å andra sidan till än färre poliser på landsbygden och i mindre städer, vilket kan öka den spänning mellan centrum och periferi som partierna också uppmärksammar allt mer.

Regering och riksdag kan också välja att öka antalet civilanställda och skaka liv i den nedlagda beredskapspolisen. Det lär inte lösa problemen, men kan möjligen lindra dem. Det går också att skärpa straff och lagar, men om polisen inte hinner utreda brotten hjälper inte det heller så mycket.

Handlingsutrymmet är begränsat, men pressen på regeringen att göra något ökar. Den borgerliga oppositionen och SD har röstat fram en rad tillkännagivanden från riksdagen. Det finns diskussioner om att rikta misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman (S) om han inte agerar tillräckligt kraftfullt.

Läs mer: Polisen begär extra resurser mot gängmorden

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.