Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Förklaringen bakom skylten i Sveriges Radios sändningsbil

Foto: Twitter

En skylt där det står ”Jimmie=rasist” hamnade i Sveriges Radios sändningsbil.

Någon tog en bild på detta och nu ifrågasätts public serviceföretagets opartiskhet.

Det var i lördags som Jimmie Åkesson höll ett tal på politikerveckan i Järva. Under hans tal var det några i publiken som reagerade negativt, bland annat genom att hålla upp plakat där det stod ”Jimmie= rasist”.

Just nu sprids det en bild i sociala medier som visar hur ett plakat med den texten står inne i en av Sveriges Radios sändningsbussar. Det har lett till att en del människor tror att Sveriges Radio låg bakom en del av den kritik som riktades mot Jimmie Åkesson när han stod på scenen. Det är i alla fall en åsikt som framförs i sociala medier.

Ekots publiceringschef Klas Wolf-Watz har en annan förklaring till hur skylten kunde hamna inne i sändningsbussen.

– Vår reporter var där för att rapportera från Jimmie Åkessons tal. När hon gick tillbaka till bussen för att sända inslaget, såg hon plakatet som var instucket under en stege som är fäst på bussen. Hon tog bort det direkt, eftersom vi inte vill ha några sådana plakat på bussen, och tog med det in i bussen.

– Därefter satte hon sig för att göra inslaget. Det var nära deadline och det skulle gå snabbt. Hon lämnade dörren öppen eftersom det var varmt och hon behövde svalka. Det är då någon måste ha tagit den här bilden.

När hon var klar så gick hon i väg med plakatet och slängde det i en soptunna, enligt Klas Wolf-Watz.

Hur stor spridning bilden kan ha fått har han ingen uppfattning om. Men Ekots redaktion har svarat på en hel del frågor sedan den började spridas i lördags kväll. På lördagen twittrade Ekots officiella konto att ”Detta har hänt: Någon hade satt en skylt utanpå SR Ekots bil i Järva på lördagen. Den togs ned, lades i bilen och kastades på väg därifrån.”

Vad får ni för frågor?

– Man frågar varför plakatet fanns i bussen.

Tror de på den historia som ni har berättat för mig?

– Det är många som är fortsatt kritiska och delvis misstänksamma, och som ifrågasätter Ekots och Sveriges Radios opartiskhet. Men det är också många som förstår.

Vad säger ni till de som inte tror på er förklaring?

– Att vi agerar och rapporterar opartiskt, att reportern gjorde precis som hon skulle genom att ta bort plakatet. Hon hade en tajt deadline och hann inte gå i väg med det till soptunnan innan hon hade sänt.

Hur påverkas ni av en sådan här grej?

– Jag har inga synpunkter att folk ställer frågor om det här i sociala medier. Det får de göra, och om det är oklarheter så får vi ägna tid åt att svara på det. Det tar litet tid. Men vi har en vana och en erfarenhet av att hantera sådana här saker. Det ingår i jobbet när man ägnar sig åt publicistisk verksamhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.