Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Frågorna om skandalen som Löfven måste besvara

På måndag eftermiddag ska Stefan Löfven möta medierna om säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. Här är tio frågor som statsministern måste besvara.

När informerades Stefan Löfven och vad fick han veta?

Statsministern har ännu inte svarat på när han själv informerades om riskerna med it-affären och att generaldirektören var under utredning. I stället har han hänvisat frågorna till näringsdepartementet. När det nu framkommit att flera ministrar i regeringen känt till affären väcks frågan vad statsministern visste och hur han agerade på informationen.

Varför informerade ingen infrastrukturministern?

Flera ministrar – inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist – fick information om att Säkerhetspolisen utredde en säkerhetsläcka på Transportstyrelsen. Men infrastrukturminister Anna Johansson säger att hon informerades först ett år senare. Det innebär att flera av hennes regeringskollegor känt till problemen utan att berätta det för den ansvariga ministern.

Anna Johansson lägger skulden på sin tidigare statssekreterare som inte informerade henne. Är det acceptabelt?

Infrastrukturministerns statssekreterare Erik Bromander tvingades avgå efter DN:s granskning av hans flygresor förra året. Under sin tid på näringsdepartementet ska han ha informerats om it-affären av Transportstyrelsens generaldirektör vid tre tillfällen. Anna Johansson säger att hon aldrig nåddes av informationen men kritiker ifrågasätter att hon skyller allt på en medarbetare som inte längre är kvar på departementet.

Har regeringen hela bilden av skadeverkningarna och hur stora är skadorna?

Mycket känsliga uppgifter har gjorts tillgängliga för företag och personer utomlands som inte har genomgått säkerhetskontroll. Men ännu har inte regeringen gett något tydligt svar på vilken skada det har orsakat, exempelvis om information tros ha läckt till främmande makt.

Vad mer kommer regeringen att göra för att minimera skadeverkningarna av it-projektet?

Försvarsmakten har begärt information från Transportstyrelsen för att kunna utreda skadeverkningarna. Det ”går i nuläget inte att säga hur omfattande informationsförlusterna är”, enligt ett pressmeddelande försvaret. ÖB Micael Bydén ska medverka på Löfvens pressträff.

Hur kan höga myndighetschefer ha så låg medvetenhet kring it-säkerhet att det hotar rikets säkerhet? Har flera myndigheter spridit hemliga uppgifter till andra länder?

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren godkände att myndigheten struntade i lagen och fortsatte med it-projektet, trots att riskerna påpekades. Misstaget var så grovt att hon blev brottsmisstänkt och senare erkände, vilket är unikt för en sittande generaldirektör.

Transportstyrelsens tidigare ordförande och generaldirektören uppger att de var under stark press att lösa it-projektet smidigt och snabbt. Vilket ansvar har regeringen?

Det var för att slippa stopp i Transportstyrelsens it-system som generaldirektören beslutade att strunta i gällande lagar. Anställda har uppgivit att deras kritik viftades undan. Frågan är om regeringen bidrog till pressen att åsidosätta säkerheten för att driva igenom projektet.

Varför har regeringen väntat så länge med att vidta fler åtgärder?

Den tidigare generaldirektören Maria Ågren fick lämna Transportstyrelsen i januari, men hon kunde arbeta kvar som generaldirektör på regeringskansliet i ett halvår. Först nu, efter omfattande medieuppmärksamhet, försöker regeringen få henne sparkad. För några dagar sedan kom också beskedet att styrelseordförande Rolf Annerberg byts ut. Kritiker anklagar regeringen för mörkläggning.

Har statsministern förtroende för hur hans ministrar har hanterat säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen?

Såväl infrastrukturminister Anna Johansson som inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist berörs av affären.

En av Transportstyrelsens IT-ansvariga har sagt att myndigheten gav bort ”nycklarna till kungariket". Hur kunde detta ske?

En generaldirektör för en svensk myndighet är nu dömd för grov oaktsamhet med uppgifter som berör rikets säkerhet. Experter har dragit paralleller till skandalen när Stig Bergling avslöjades som spion 1979. Samtliga partier utanför regeringen har öppnat för misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar. Kristdemokraterna har krävt en kriskommission.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.