Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här ska rysk påverkan av nästa val upptäckas

Inrikesminister Anders Ygeman berättar för statsminister Stefan Löfven om nyheten som visas på tv-skärmarna i MSB:s lägesrum – FBI utreder möjliga band mellan Ryssland och Donald Trumps valskampanj.
Inrikesminister Anders Ygeman berättar för statsminister Stefan Löfven om nyheten som visas på tv-skärmarna i MSB:s lägesrum – FBI utreder möjliga band mellan Ryssland och Donald Trumps valskampanj. Foto: Lotta Härdelin

Regeringen höjer beredskapen mot Rysslands försök att påverka och manipulera svenska folket i nästa års valrörelse. Statsminister Stefan Löfven har besökt ett av frontavsnitten i det nystartade psykologiska försvaret av Sverige.

Platsen och tidpunkten kunde inte varit bättre vald än när statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman (S) på måndagen besökte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB i Stockholm.

Läs även: Riksdagen övade krig

Från ett rum med tv- och datorskärmar följer MSB läget dygnet runt. Just när ministrarna klev in i lokalen så visade skärmarna bilder från USA:s kongress där FBI-chefen James Coney vittnade om att den federala polisen utreder möjliga kontakter mellan Donald Trumps presidentvalkampanj och Ryssland.

Att Ryssland påverkat valrörelsen i USA har blivit en väckarklocka för Sverige där det 2018 är val till riksdag, landsting och kommuner.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta de amerikanska bedömningarna. Ryssland är det land som vi ser i rapporterna, det är de som är aktiva. Och vi vet ju vad som hänt i vårt eget land, säger Stefan Löfven till DN och syftar på hur ministrars brev och twitterkonton förfalskats (se fakta).

– Snart är det allmänna val igen, det är en grundläggande del av en öppen demokrati. Då ska vi naturligtvis ha en rejäl debatt om de politiska alternativen i Sverige. Men vi ska också se till att det faktiskt är Sveriges valrörelse och ingen annans valrörelse.

Hur ska man som vanlig medborgare förhålla sig?

– Man ska veta att det pågår ett arbete med Försvarsmakten, FRA, Säpo, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, polisen och Säkerhetspolisen. I civilsamhället är det viktigt att de politiska partierna höjer beredskapen. Men jag som medborgare kan också vara uppmärksam på vad som kan vara påverkan från en makt, och vad som är rena fakta. Det är en svår bedömning, men enbart att vi höjer vårt medvetande kan underlätta, svarar statsministern och tillägger:

– Vi ska skydda vår demokrati. Det är klart att man får tycka olika, men om en annan nation har som syfte att påverka oss för sina egna syften måste vi vara uppmärksamma och kunna säga det.

Enligt MSB har Rysslands påverkanskampanjer mot Sverige ökat sedan 2015.

– Det är en sak att man gör politiska uttalanden. Men till det ska man lägga det konstanta pumpandet av en negativ beskrivning från ryska statskontrollerade medier. Det Ryssland skjuter in sig på är Nato, Sveriges värdlandsavtal med Nato och EU-frågor, säger Mikael Tofvesson enhetschef vid MSB.

Enligt Tofvesson sprider statsstyrda ryska medier felaktiga uppgifter som vidarebefordras i sociala medier vilket gör att desinformationen sedan bakvägen sipprar in i det svenska samhället.

Även riksdagen har reagerat och på tisdagen är MSB kallad till konstitutionsutskottet.

– Det görs saker, det är bra men det behövs mer. Det här handlar om att värna det demokratiska samtalet och samhällsdebatten så att den inte snedvrids av aktörer med helt andra dagordningar än vi, säger KU-ordförande Andreas Norlén (M) till DN.

Rättelse 2017-03-21 06:54
I en tidigare version av texten stavades Mikael Tofvessons namn felaktigt.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.