Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Håret är en så liten del av historien”

00:58. ”Trots allt elände är det en hoppfull resa jag kan visa med bilderna.” Under två års tid har DN:s fotograf Fredrik Funck fotograferat sin fru som genomgått en cancerbehandling.

Var tredje svensk kommer någon gång i sitt liv att drabbas av cancer. Även de anhöriga påverkas. DN:s Fredrik Funck fotograferade sin fru när hon gick igenom sin cancerbehandling.

När Evy drabbades av äggstockscancer trodde hon att det skulle vara en stor sak att tappa håret. Det skulle bli så tydligt att hon var sjuk då. Men nu i efterhand tycker hon att håret var en väldigt liten del av historien.

Evy hade ont i magen flera månader, men trodde att det handlade om klimakteriebesvär. När hon gick till läkaren fick hon ett tufft besked.

– Jag fick diagnosen äggstockscancer. Det lät som en dödsdom. Men när jag opererades visade det sig att det var förstadium till cancer, säger hon.

Två år senare visade ett blodprov att hon hade höga värden av en biomarkör, CA125, som kan signalera att det är äggstockscancer. Den här gången var det cancer. Evy opererades igen och blev behandlad med cytostatika, i dagligt tal kallat cellgifter.

– När jag fick veta att jag skulle få cellgifter så tänkte jag att tappa håret, och i och med det hela min identitet, var det bland det värsta som kunde hända, men det var inte så farligt. Det växer ut igen. Håret är en så liten del av hela historien, säger hon.

Jag tänkte att tappa håret var det värsta som kunde hända. Men det var inte så farligt.

Den form av äggstockscancer som Evy har är långsamt växande och inte så snabbt dödlig. Den kan opereras bort, men kommer ofta tillbaka. Efter drygt två år fick Evy nyligen besked om att cancern är tillbaka. Inför operationen ville hon varken läsa på om sjukdomen eller berätta för sina vänner att hon fått tillbaka sin cancer.

– Förra gången kunde jag prata om det, men den här gången ville jag inte prata med mina vänner om det. Jag visste att jag skulle göra den här resan med operationerna igen, därför ville jag leva som vanligt så länge som möjligt.

Nu är Evy hemma och återhämtar sig efter operationen. Läkarna sa att den gick bra, att de lyckats ta bort mycket. Nu försöker hon komma tillbaka och förhoppningsvis börja leva normalt igen.

– Jag vet att cancern kommer att komma tillbaka, men om det tar tre månader, två år eller tio år vet ingen. Ingen säger till mig hur lång tid jag har kvar. Men en av kirurgerna berättade för mig att hon träffat kvinnor som opererats under många år. Det gör att det känns det lite hoppfullt, det kanske går att leva med cancern.

Fotnot: Evy heter egentligen någonting annat.

Läs mer: Ökat antal cancerdiagnoser – men fler kommer att leva längre

 

Fredrik Funck fotograferade sin frus förvandling

"Jag hade inte bestämt mig för vad bilderna skulle användas till. Men när min fru skulle behandlas med cytostatika mot cancer ville jag dokumentera det. Kanske var det ett sätt att få kontroll över processen.

Jag frågade om jag fick fotografera henne. Hon sa ja. Vi tänkte båda att bilderna skulle kunna användas till något meningsfullt.

Det var en så stor sak som skulle hända henne, och oss. Jag ville att vi skulle kunna titta tillbaka och se hur cancerbehandlingen påverkade henne. Men jag ville också berätta för andra hur det kan vara. Det är ju fortfarande tabubelagt att tala om det, att tappa håret.

Bilderna togs under mer än två års tid. I början tog jag fler bilder eftersom det går snabbare att tappa håret än att få tillbaka det. Nu har hennes hår växt ut igen.

Trots allt elände är det en hoppfull resa jag kan visa med bilderna.”

Därför tappar man håret

En del cytostatikabehandlingar, alltså det som i dagligt tal kallas cellgifter, kan leda till att man tappar håret. Cytostatikabehandlingen kan skada cellförnyelsen i hårsäckarna vilket kan leda till att hårstråna blir tunnare eller går av helt. Men efter avslutad behandling växer håret nästan alltid ut igen.

Ibland försöker man minska håravfallet genom att kyla ned hårbotten. Det görs genom en sorts ismössa. Enligt SBU finns det en teoretisk risk att några cancerceller skulle överleva cytostatikabehandlingen genom nedkylningen.

Strålbehandling mot huvudet kan också leda till håravfall. Om stråldosen är lägre kan håret växa ut igen, men hårförlusten kan tyvärr bli permanent vid högre stråldoser.

Äggstockscancer upptäcks ofta sent

Runt 700 kvinnor får äggstockscancer varje år i Sverige. De flesta är mellan 40 och 70 år.

Andelen kvinnor som får äggstockscancer har minskat de senaste årtiondena. Det tros bland annat bero på användningen av kombinerade p-piller, eftersom det kan minska risken för äggstockscancer.

Äggstockscancer kallas också för ovarial cancer. Det är den näst vanligaste gynekologiska cancerformen efter livmoderkroppscancer.

Ju tidigare äggstockscancern upptäcks, desto bättre prognos eftersom den då kan opereras bort. Men symtomen kan vara diffusa i början och därför ställs diagnosen ofta sent.

Om den upptäcks tidigt kan den ibland opereras bort helt. Men när cancern har spritt sig ökar dödligheten. Femårsöverlevnaden för alla stadier av äggstockscancer är runt 45 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.