Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hundföraren: ”Grymt imponerad av denna tjej”

Hunden Attack, hundföraren och den sexåriga flickan på väg ut ur skogen.
Hunden Attack, hundföraren och den sexåriga flickan på väg ut ur skogen. Foto: Polisen

Den sexåriga flickan som försvann i Blacksås naturreservat under söndagsförmiddagen återfanns natten till måndagen av en hundförare och hunden Attack.

På Facebook berättar nu hundföraren om hur det gick till när han hittade sexåriga Ellenor. 

Trots att det var hundförarens första lediga dag på en vecka tog han sig ut för att hjälpa till i sökandet efter flickan. Tillsammans med hunden Attack hittade han sexåriga Ellenor sittandes nedanför en klippavsats vid klockan 01.00 natten till måndagen.

Under måndagseftermiddagen publicerade hundföraren sin berättelse om händelseförloppet i Blacksås naturreservat på Hudiksvallspolisens Facebooksida. Han förklarar att naturreservatet var ett svårsökt område med stora stenblock och kraftiga sluttningar. Efter några timmar av letande blev det mörkt och hundföraren beskriver sin frustration över att de ännu inte hittat Ellenor. Men han får hopp när han märker att hunden Attack får luktspår och försöker finna källan. 

”Jag hör hur någon gnyr till och sekunden senare kommer det ljuvliga markeringsskallet från Attack”.

Hundföraren beskriver ingående hur det gick till när de hittade Ellenor.

”Jag rusar dit och ropar samtidigt frenetiskt. Då dyker ett litet ansikte upp över en klippavsats. Jag jublar inombords samtidigt som jag snabbt klättrar ner för avsatsen. Där, på en liten mossbeklädd hylla sitter flickan hukad, genomblöt och kall men vid gott humör. När flickan kramar mig kommer glädjetårarna”, skriver hundföraren. 

Sexåriga Ellenor berättar om mötet med hunden Attack för P4 Gävleborg. 

– Det var en stor hund, en schäfer som var jättesnäll, säger hon. 

I slutet av Facebook-inlägget skriver hundföraren om hur Ellenor var fysiskt stark när han hittade henne.

”Det är en tuff liten flicka som tar mig i hand och knatar på uppför berget på egna ben. En tillskyndande kollega ansluter och gör oss sällskap på vägen tillbaka mot stigen där mamma och pappa väntar. Det är bara de sista hundra meterna som flickan vill bli buren. Jag är grymt imponerade av denna tjej!”, skriver han. 

Sökningsarbetet pågick i 13 timmar och flickan hittades strax söder om Blacksåstoppen. Hon undersöktes av ambulanspersonal och återförenades med sina föräldrar. Mamman berättade för DN om sina känslor när hon fick träffa sin dotter igen. 

– Det är jättesvårt att beskriva. Jag kände bara en enorm lättnad, säger Cecilia Natander. 

Läs hela hundförarens inlägg på Facebook nedan: 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.