Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

KD-politiker avgår efter nazistavslöjande

Den kristdemokratiska kommunpolitikern Mattias Falk i Kils kommun avgår efter att tidningen ETC avslöjat att politikern beställt propagandamaterial från Nordiska motståndsrörelsen och nazistiska böcker.

Mattias Falk lämnar alla sina uppdrag för Kristdemokraterna, skriver ETC.

– Om han har gjort det formellt i dag vet jag inte, men har är införstådd med detta och han har meddelat att han ska lämna partiet och samtliga uppdrag, säger Kjell Arne Ottosson, KD:s distriktsordförande i Värmland till DN.

Hur har det här skadat partiet?

– Jag har fått reda på det här i dag och jag hoppas att det inte skadat partiet eftersom vi är så tydliga med att påtala att det är helt oacceptabelt. Det här har inget med Kristdemokraterna eller KD i Värmland att göra, säger han.

Läs mer: Kommunal SD-topp stödmedlem i Nordiska motståndsrörelsen

Tidningen ETC har avslöjat att politikern beställt drygt 600 flygblad och 100 klistermärken med budskap som att återta ”makten från den globala sionistiska elit” från Nordfronts webbutik. Han ska dessutom ha beställt två böcker: ”Tyskland återfött” av nazisten Hermann Göring och ”Dog verkligen sex miljoner?”

Totalt ska han ha köpt varor för 1.020 kronor, skriver tidningen som tagit del av uppgifter från Nordfronts server efter att de läckt i samband med en hackerattack, där identiteterna på drygt 1.100 stödmedlemmar, kunder och kommentatorer på Nordfronts sajt läckt.

Kommunpolitikern har under våren delat länkar till nazistiska Nordfront på sin Facebooksida och uppmanat vänner att lyssna på en högerextrem podcast. 

Jag har pratat med partiet och jag har en bra förklaring, men jag har ställt till tillräckligt med skada och tar konsekvenserna för det jag har gjort. Jag avgår direkt, jag kan inte sitta kvar efter en sådan här skandal, säger Mattias Falk till DN.

Vad är din förklaring?

– Nu sätter du mig i en svår sits, för partiet sa att jag inte skulle svara på några följdfrågor. Det är ju ett olaga dataintrång som gjorts, hade inte det skett så hade det inte varit en sak, säger han och fortsätter:

– Jag är inte medlem i NMR. Jag har varit kund hos Nordfront och finner jag något mer intressant där så kommer jag att handla där igen. Ska man skapa sig en bild av saker och ting så måste man ju läsa på, säger Mattias Falk.

Han har suttit tre mandatperioder för Kristdemokraterna i Kils kommun och menar att ETC vinklat hans intervju och tagit den ur sin kontext.

– Det är inte i sak fel, men det är taget ur sin kontext, och de har satt ihop det för att ställa till det för KD, säger Mattias Falk.

Rättelse 2017-09-13 15:48
I en tidigare version av texten angavs fel författare till en av de inköpta böckerna.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.