Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Långa straff för misshandel av tiggare

Två män från Bulgarien dömdes på onsdagen för att människorov och grov misshandel av en landsman som utnyttjades för tiggeri. Straffen blev fängelse i sex, respektive fem och ett halvt år. De åtalade dömdes också till utvisning ur Sverige i 15 år. Båda männen nekade till brott.

Det var i april i år som den 57-årige mannen påträffades med svåra skador i trakterna runt Växjö. Det visade sig att han har försökt fly från tiggeri. Den 57-årige mannen berättar att han levde i Bulgarien när han blev lockad att följa med till ett annat land. Det visade sig senare vara Sverige. När han anlänt fick han höra att han skulle tigga. Han fick lära sig att säga "hej, hej" och sträcka fram en mugg.

Mannen förklarade att han hatade att tigga och att han hellre var fattig. Redan första dagen rymde han, men hittades av männen. Därefter blev han körd med bil ut i skogen och svårt misshandlad, bland annat genom att männen slog honom med verktyg på knäna.

När den skadade mannen påträffades hade den ene misstänkte lämnat Sverige. Han greps i Bulgarien och utlämnades till Sverige i juli. Båda männen har själva levt på tiggeri i Växjö och nekar till att ha misshandlat sin landsman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.