Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mamman: ”Jag kände bara lättnad”

Den 6-åriga flickan försvann i Blacksås naturreservat.
Den 6-åriga flickan försvann i Blacksås naturreservat. Foto: Daniel Sjöholm/TT

Mamman till den 6-åriga flickan som under 13 timmar var försvunnen i Blacksås naturreservat har svårt att sätta ord på de känslor som gick genom kroppen när hon fick veta att hennes dotter hade hittats.

– Det är jättesvårt att beskriva. Jag kände bara en enorm lättnad, säger hon när Dagens Nyheter når henne på telefon på måndagseftermiddagen.

Det var vid 11.30-tiden på söndagen som en 6-årig flicka försvann under en söndagsutflykt i Blacksås naturreservat utanför Hudiksvall. Två timmar senare larmades polisen om att hon var försvunnen. Sedan skulle det dröja ytterligare 13 timmar innan flickan hittades. 

Nu kan hennes mamma, Cecilia Natander, berätta att flickan är hemma med sin familj och mår bra.

– Hon mår bra, hon har bara lite skrapsår, annars har det inte hänt henne någonting, berättar hon för DN.

Det var en hundpatrull som till slut hittade henne klockan 01.00 under natten till måndagen på den plats där hon hade slagit sig ned för att vila. 

– Hon var vid gott mod. Hon var lite nedkyld men hon orkade gå därifrån själv med polisen. Hon fick en klubba av polisen sedan var hon jättenöjd, berättar Cecilia Natander.

Enligt vad flickan har berättat för sin mamma ska hon ha stannat på samma plats under större delen av de 13 timmar som hon var borta. Utmattad efter att ha gått runt i den svåra terrängen i naturreservatet, som är känt för sina många håligheter och gruvhål, ska hon sovit en del av tiden.

– Det låter på henne som att hon har suttit på samma plats hela tiden. Hon var ensam under hela tiden.

Den sexåriga flickan försvann efter att hennes familj och en annan familj var på väg till en utsiktspunkt i naturreservatet Blacksås utanför Hudiksvall. Familjernas barn gick i förväg när föräldrarna hade parkerat sina bilar och skulle gå cirka en kilometer mot utsiktspunkten. Till en början var båda barnen försvunna.

– Av någon anledning valde de att ta olika vägar, sedan hittade vi hennes lillebror efter en timme ungefär. 

Efter att polisen larmats om flickans försvinnande sattes omedelbart ett stort sökpådrag in. Flera hundpatruller och polishelikoptrar genomsökte området. Hemvärnet, ett 30-tal fjällräddare, orienterare och jägare som känner till markerna kallades också in. Sent på söndagskvällen kopplades även Missing People in i sökarbetet. Vid midnatt startade organisationen en 400-600 man stor skallgångskedja. 

Men det var en av polisens hundpatruller som till sist lyckades hitta flickan, inte långt från den utsiktsplats som familjen skulle besöka.

– Hunden markerade och sedan ropade hon till polisen, berättar mamman.

När flickan hade kommit ned från berget bestämde man att hon skulle tas in till ett sjukhus för en hälsokontroll.

– De bar ned henne från berget och sedan tyckte ambulansen att vi skulle ta in henne till sjukhuset för en kontroll, så då gjorde vi det. Men vi kunde åka hem strax därefter, berättar mamman.

Temperaturen hade under kvällen sjunkit till 13 grader och flickan hade bara shorts och t-shirt på sig när hon försvann.

– Så fort de märkte att hon hade normal kroppstemperatur så kunde vi åka hem. Den var aldrig nere under 36 grader, säger Cecilia Natander. 

Nu vill både mamman och inte minst dottern rikta ett stort tack till hunden, Attack, som hittade henne på berget.

– Hon säger att hon väldigt gärna vill tacka hunden. Det har hon uttryckt själv, säger mamma Cecilia.

Själv har Cecilia Natander svårt att sätta ord på de de tankar och känslor som gick igenom henne under de 13 timmar som dottern var försvunnen.

– Man hinner ju tänka det mesta men man försöker bara att tänka att allt ska lösa sig.

Lika svårt menar hon att det är att förklara den känsla hon upplevde när hon fick höra att dottern var återfunnen.

– Det är jättesvårt att beskriva. Jag kände bara en enorm lättnad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.