Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Myndighet vill öka säkerhet för journalister

Hot mot journalister, försök att plantera falska nyheter och skador på egendom är några ingredienser i den komplexa hotbilden mot mediebranschen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I en färsk rapport föreslår myndigheten flera åtgärder för att höja beredskapen.

Det svenska medielandskapet har genomgått omfattande förändringar de senaste åren. Den ökade digitaliseringen och användningen av sociala medier har gjort risk- och hotbilden mer komplext, vilket tillsammans med det försämrade säkerhetspolitiska läget, medför att mediebolagens krisberedskap behöver stärkas, menar MSB, myndigheten som bevakar utvecklingen inom medieområdet utifrån ett beredskapsperspektiv.

– Mediernas verksamhet bedrivs i mycket stor utsträckning i digitala miljöer och utvecklas i takt med digitaliseringen. Det kan därför störas genom allt ifrån driftfel till cyberattacker, och det gör medierna sårbara, säger Richard Oehme, chef för Verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB.

Mest allvarligt är, enligt myndigheten, hotet och trakasserierna mot journalister. För trots att få svenska journalister blir utsatta för fysiskt våld på grund av sitt arbete, är desto fler rädda att drabbas.

12 av 42 förfrågade redaktioner anger att de har medarbetare som tvekat inför publicering på grund av allvarliga hot.

En annan fara är att känslig information röjs på grund av bristande it-säkerhet, hävdar MSB.

– Mediernas självständiga rapportering och möjligheter att ostört förmedla nyheter är centrala beståndsdelar i vår demokrati och viktiga för samhällets funktionalitet. Om medierna drabbas av avbrott eller på annat sätt påverkas vid en större samhällskris riskerar det få allvarliga konsekvenser för människors liv och hälsa, säger Nils Svartz, tillförordnad generaldirektör för MSB.

I rapporten presenteras flera åtgärdsförslag för att stärka såväl medierna som samhället; bland annat rekommenderar MSB att ta fram skyddsstrategier för journalister som arbetar i digitala miljöer, samt att mediebolagen börjar arbeta mer systematiskt med informationssäkerhet.

Rapporten ”Mediebranschen 2016 – hot, risker och sårbarheter” bygger på en frivillig enkätundersökning med 111 verksamma personer i mediebranschen. 49 besvarade enkäten i sin helhet. MSB har också genomfört intervjuer med medieföreträdare och workshops med Mediernas beredskapsråd.

Sist MSB publicerade en rapport om hot, risker och sårbarheten i mediebranschen var 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.