Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ny app ska förklara BUP-utredning för barn

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland har lanserat en app för mobiltelefoner och surfplattor som ska hjälpa barn och ungdomar att förstå hur en så kallad BUP-utredning går till, skriver SVT Västmanland.

Appen ”Min utredning” riktar sig till unga som tycker att det är jobbigt att inte veta vad som ska hända i en utredning på BUP för till exempel adhd eller autism.

– Vi ville skapa något som gjorde utredningsprocessen begriplig, samtidigt som appen skulle kännas lekfull och rolig. BUP är en verksamhet för barn och vi behöver därför kommunicera direkt med barnen på ett sätt som de förstår och tilltalas av, säger Marie Frey, verksamhetsutvecklare på BUP i Västmanland, till SVT.

I appen skapar barnet en avatar som vandrar längs en stig längs vilken den specifika utredningsprocessens steg, exempelvis psykologbesök, finns illustrerade.

Appen har nu blivit nominerad till utmärkelsen Sveapriset, som lyfter fram förnyare inom svensk vård och omsorg med hjälp av it.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.