Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nyckelvittnet misstänks för medhjälp till mord

Foto: Sofia Runarsdotter

Den man som är misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån i Kalamark har begärts häktad. Den misstänkte är det nyckelvittne som fick Kaj Linna fälld för mordet. Häktningsförhandling sker sent i eftermiddag.

På torsdagen lämnade kammaråklagare Jens Göransson in sin häktningsframställan till Luleå tingsrätt mot mannen, som i DN har kallats Nils. Han är i dag 44 år och spelade en avgörande roll när Kaj Linna fälldes för mord och grovt rån i Kalamark 2004.

Strax före nyår beviljades Kaj Linna resning, men han har fortsatt att avtjäna sitt livstidsstraff i väntan på en ny rättegång. Enigt planerna ska den förhandlingen börja den 9 maj.

Den nu misstänkte 44-åringen nekar till brott.

Det är för närvarande oklart hur misstankarna mot 44-åringen påverkar rättegången mot Kaj Linna. Jens Göransson vill inte svara på några frågor före häktningsförhandlingen som ska hållas i dag i Luleå tingsrätt klockan 16. Åklagaren begär mannen häktad, misstänkt på sannolika skäl. Det är den starkare misstankegraden.

DN har under lång tid pekat på att huvudvittnets utpekande av Kaj Linna är fel på avgörande punkter. När Kaj Linna fälldes funderade även domstolarna över om Nils kunde vara inblandad. Luleå tingsrätt skrev i sin dom att den ”inte kan bortse ifrån möjligheten att (Nils) varit delaktig i planeringen och lagt skulden på Kaj Linna för att skydda någon annan”. Men domstolarna valde ändå till sist att tro på Nils och Kaj Linna fälldes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.