Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen: Flickan hittades välbehållen

Den 6-åriga flickan försvann i Blacksås naturreservat.
Den 6-åriga flickan försvann i Blacksås naturreservat. Foto: Google Street View

Den sexåriga flickan som försvann i Blacksås naturreservat i Hudiksvall i söndagsförmiddag är nu hittad och är välbehållen, enligt polisen. Hon hittades vid klockan 01.00 natten mot måndagen.

– Flickan hittades välbehållen i sökområdet av polisens hundförare, säger Mikael Lindgren, befäl på polisens ledningscentral. 

Flickan hittades av polisens hundförare i sökområdet. Hon fördes ur skogen med fyrhjuling och undersöktes av ambulanspersonal. Hon har fått träffa sina föräldrar.

– Hon var lite blöt och lite frusen, säger Mikael Lindgren, RLC-befäl vid polisregion Mitt, till TT under natten.

Flickan återfanns strax söder om toppen av berget Blacksås bara 500 meter från platsen där hon försvann. Efteråt var det en lättad pappa som berömde hur hans dotter hanterade situationen.

– Det är en fantastiskt duktig tjej, säger pappan Anders Natander till Expressen.

– Hon gick till och med själv, de bar henne ned för branten här bara, berättar han för tidningen strax efter att han återförenats med sin dotter.

Han förklarar att hans dotter satt ner på en plats där hon även sovit stund, utmattad efter att ha gått i snårig terräng, när hundföraren hittade henne efter den drygt 13 timmar långa sökinsatsen.

Hon gick till och med själv, de bar henne ned för branten här bara.

I ett inlägg på Facebook tackar sexåringens mamma alla som har hjälpt till att hitta dottern. Hon skriver också att flickan ”sänder ett extra tack till den snälla hunden”.

Vädret ställde till med problem i sökandet. Regn följdes av dimma och temperaturen var runt 13 grader vid midnatt. Flickan hade bara shorts och t-shirt på sig när hon försvann.

Den sexåriga flickan försvann efter att hennes familj och en annan familj var på väg till en utsiktspunkt i Blacksås naturreservat. Familjernas barn gick i förväg när föräldrarna hade parkerat sina bilar och skulle gå cirka en kilometer mot utsiktspunkten.  

– När familjen var uppe på toppen på Blacksåsberget och började färden neråt så försvinner flickan. Föräldrarna tror att flickan är nere vid bilen, men när de kommer till bilen är inte flickan där och då börjar familjen leta efter henne själv i terrängen, sa Mikael Hedström, presstalesman hos polisen i Hudiksvall till DN på söndagskvällen.

Flickan försvann vid klockan 11.30 och två timmar efter försvinnandet larmades polisen som tog sig till platsen.

Polisen satte in ett stort sökpådrag – där flera hundpatruller och polishelikoptrar genomsökte området. Hemvärnet, ett 30-tal fjällräddare, orienterare och jägare som känner till markerna kallades också in. 

Polisen beskrev området som svårtillgängligt med mycket skog och branter samt närhet till vatten. I berget finns också håligheter och gruvhål, vissa tiotals meter djupa från när bönder försökte leta malm på 1930-talet. Därför togs en alpingrupp som är specialiserad på grottor in i sökandet.

Sent på söndagskvällen kopplades Missing People in i sökandet som startade en skallgångskedja vid midnatt med cirka 400-600 frivilliga.

Efter att flickan hittats, strax söder om Blacksåstoppen, fördes hon ut ur skogen på en fyrhjuling innan undersöktes av ambulanspersonal och återförenades med sina föräldrar. Flickan uppges ha varit välbehållen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.