Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen: Hinner inte utreda våldtäkter

Polisen hinner inte utreda anmälningar om våldtäkter och sexuella övergrepp. Ärenden blir liggande i flera veckor även när det finns en namngiven misstänkt, rapporterar SVT Nyheter.

Ett av fallen rör en 12-årig flicka i Stenungsund som hade våldtagits av en äldre kille. Trots att polisen hade namn på den misstänkta gärningsmannen blev ärendet liggande i sex veckor utan åtgärd.

Ett annat exempel gäller två män som filmade när de våldtog en kvinna och sedan publicerade videon i appen Snapchat. En person sparade ner filmen där de båda männen syns tydligt och polisanmälde händelsen. Först efter två månader tog polisen kontakt med tipsaren om anmälan. Männen dömdes senare för våldtäkten, uppger SVT.

Ytterligare ett ärende gäller tio män som misstänks för en gruppvåldtäkt i Botkyrka söder om Stockholm en kväll i augusti förra året. Inte förrän i sommar har de delgivits misstanke om brott.

Polisen uppger att de tvingas prioritera bort sexualbrotten på grund av resursbrist: Grövre brott som mord går före eftersom poliserna är för få och inte hinner med alla ärenden.

– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, säger Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen i Aktuellt.

Enligt Torgny Söderberg är skälen flera: i vissa fall handlar det om utredare som tidigare bara haft sexualbrott på sitt bord måste jobba med andra fall, och ibland handlar det om att samma utredare har hand om grova brott och tvingas prioritera.

Under 2016 anmäldes 20.300 sexualbrott, en ökning med 12 procent jämfört med 2015. De anmälda våldtäkterna ökade med 13 procent under samma period till 6.720, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). 

Statistik visar också att antalet polisanmälda våldtäkter sällan leder till åtal. 2014 var siffran 20 procent, 2015 var det 14 procent och förra året ledde endast 11 procent av anmälningarna till åtal, enligt SVT.

I höstbudgeten kommer regeringen att öka anslaget till rättsväsendet med 750 miljoner kronor.

- Det handlar om att klara upp fler brott, men också öka tryggheten, sade justitieminister Morgan Johansson (S), vid en pressträff på tisdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.