Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regeringskansliet: Vi delar inte Maria Ågrens beskrivning

Maria Ågren.
Maria Ågren. Foto: Magnus Hallgren

Regeringskansliet bemöter för första gången nu Transportstyrelsens tidigare generaldirektörs uppgifter om it-skandalen. Maria Ågren har sagt att hon vid ”upprepade gånger” informerat och sökt vägledning inför sina beslut.

”Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen”, skriver de i ett dokument som DN har tagit del av.

Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren har tagit strid för att få behålla sin tjänst. Hon har i dag en anställning på Regeringskansliet, precis som alla andra generaldirektörer som omplaceras.

Regeringskansliet begärde i juli 2017 att Statens ansvarsnämnd ska pröva om Maria Ågren ska avskedas. Som skäl angavs det strafföreläggande som Maria Ågren godkände i somras och som har varit centralt i historien om Transportstyrelsens it-skandal. Hon fick 70 dagsböter för vårdslöshet med hemlig uppgift.

Maria Ågren har bland annat försvarat sig med att hon upprepade gånger informerat och sökt vägledning från Regeringskansliet. Hon säger även att Regeringskansliet har pressat henne och Transportstyrelsen om att outsourcingen skulle ske utan förseningar.

Regeringskansliet lämnade på tisdagskvällen in sitt yttrande till Statens ansvarsnämnd. Den har undertecknats av Regeringskansliets chefsjurist Bengt Nordqvist. I en kort kommentar bemöter de Maria Ågrens uppgifter:

”Regeringskansliet konstaterar avslutningsvis att Maria Ågren lämnat uppgifter om möten och samtal som förevarit mellan henne och myndigheten. Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen.”

De skriver vidare att dessa uppgifter emellertid saknar betydelse för bedömningen om huruvida Maria Ågren ska få behålla sin tjänst eller inte.

Maria Ågren har tidigare medgett att hon gjort sig skyldig till ”en vårdslös handling som är allvarlig”, men säger samtidigt att hon hela tiden har varit transparent med sitt handlande och ”lämnat löpande information till Transportstyrelsens styrelse och till näringsdepartementet”. Hon säger också att hon vid tillfällen sökt vägledning i frågan från Regeringskansliet.

Till Statens ansvarsnämnd argumenterar Maria Ågren även för att en uppsägning skulle betraktas som dubbelbestraffning – att hon då både skulle få strafföreläggande och bli av med jobbet.

Regeringskansliet skriver i sitt yttrande på tisdagskvällen att Maria Ågren har begått ett brott mot Sveriges säkerhet och att en generaldirektör har en särskild förtroendeställning. ”När en generaldirektör begår ett brott mot Sveriges säkerhet aktualiseras därför frågan om generaldirektören grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren.”. De står fast vid att hon bör avskedas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.