Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stefan Löfven KU-anmäls efter Transportstyrelens it-skandal

Även statsminister Stefan Löfven anmäls till Konstitutionsutskottet efter Transportstyrelsens it-skandal.

 – Skälet till att jag KU-anmäler statsministern är för att han, enligt uppgift till SVT, inte har meddelat något utskott i riksdagen eller till utrikesnämnden om ärendet, säger Mikael Oscarsson (KD). 

Anmälan är upprättad av Mikael Oscarsson (KD), som tidigare KU-anmält infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Jag vill att Konstitutionsutskottet granskar både infrastrukturministern och statsministern. Skälet till det är för att de inte har meddelat något utskott i riksdagen eller utrikesnämnden, säger Mikael Oscarsson och fortsätter: 

– Det är reglerat i grundlagen att regeringen ska hålla utrikesnämnden informerad och det har inte skett, enligt uppgift till SVT. Därför anmäler jag statsministern och infrastrukturministern.

Statsministern ska ha känt till uppgifterna sedan januari när Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fick sparken, enligt en källa till SVT

– I anmälan ifrågasätter jag vilka åtgärder regeringen har vidtagt för att, om möjligt reparera de skador som uppkommit. Jag vill också veta vilka som har tagits för att det inte ska hända igen, säger Mikael Oscarsson. 

Oscarsson vill också veta varför bara generaldirektören Maria Ågren fick gå den 19 januari och ”inte styrelsens ordförande Rolf Annerberg som fortfarande sitter kvar?”

– Jag vill också veta om det kan finnas andra statliga myndigheter som vid ”outsourcing” av IT-tjänster på motsvarande sätt kan ha möjliggjort att utländsk makt fått information som riskerar rikets säkerhet, säger Mikael Oscarsson. 

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren fick sparken i januari, utan att någon anledning uppgavs.

Det var i juli DN kunde avslöja att Ågren fick sluta efter att ha röjt uppgifter som kunde utgöra fara för rikets säkerhet. I en it-affär hanterades uppgifter om bland annat svensk infrastruktur och privatpersoners körkortsdata på sådant sätt att de blev tillgängliga för personal på utländska bolag som inte säkerhetsgranskats.

DN har sökt Stefan Löfven för en kommentar, men statsministerns pressekreterare säger att Löfven inte är ”tillgänglig”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.