Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor it-härva på väg att nystas upp

En liga misstänks ligga bakom tusentals dataintrång mot svenska myndigheter, kommuner och banker, rapporterar SVT Nyheter. Syftet med dataintrången ska ha varit att komma över stora summor pengar på kort tid. Nu åtalas personerna.

Åtalet mot den misstänkta ligan som består av åtta yrkeskriminella personer från olika länder kommer att väckas i Malmö på måndag och omfattar 60 åtalspunkter. En 38-årig huvudperson sitter häktad och åtalas på samtliga åtalspunkter.

Svensk polis ska ha varit drivande i den omfattande internationella och myndighetsövergripande utredningen av it-härvan, skriver SVT. Enligt åklagaren handlar det om bedrägerier på drygt 40 miljoner som ska ha skett från slutet av 2015 fram till och med tillslaget den 3 oktober 2016.

Ett 60-tal målsägare finns med bland de drabbade till exempel Skolverket, Lunds universitet, SJ, Storstockholms brandförsvar och Lantmännen. Men det ska utöver dessa även ha skett tusentals dataintrång mot företag, banker, kommuner, finansiella organisationer, myndigheter, kommuner och även ett politiskt parti, erfar SVT Nyheter.

Ligan har tagit sig förbi datasystemens brandväggar genom att skicka en skadlig kod till olika företag och myndigheters mejllistor. När mejlet öppnades spreds den skadliga koden som infekterade datorn och gav bedragaren fri tillgång till nästan allt.

Enligt uppgifter till SVT har syftet med dataintrången varit att komma över stora summor pengar på kort tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.