Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör avgår efter nya uppgifter

Jacob Gramenius har varit ställföreträdande generaldirektör på Transportstyrelsen.
Jacob Gramenius har varit ställföreträdande generaldirektör på Transportstyrelsen. Foto: Transportstyrelsen, Alexander Mahmoud

Transportstyrelsen fattade redan sommaren 2014 beslut om att göra avsteg från myndighetens it-säkerhetsregler. Det skedde över ett år före den skandalomsusade outsourcingen till IBM genomfördes.

Uppgifter om avsteget har belagts med sekretess med hänvisning till rikets säkerhet.

Efter att DN har konfronterat Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius med uppgifterna avgår han.

DN kan i dag avslöja hittills okända uppgifter om it-skandalen på Transportstyrelsen.

I fokus står bytet av det datorsystem som lagrar registret över alla fordonsägare och körkortsinnehavare. Projektet kallas för stordatormigreringen och har pågått under flera års tid, parallellt med att driften togs över av IBM.

Den gamla stordatorn hade rötter från 1970-talet. I ett jätteprojekt byttes all infrastruktur ut och en omfattande översättning av datorns källkod till ett modernare programmeringsspråk genomfördes.

Sommaren 2014 beslutade den ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius att göra ett avsteg från Transportstyrelsens styrdokument, "Riktlinjer om krav på informationssäkerhet".

Beslutet meddelades muntligen i juni 2014 och fattades formellt av Jacob Gramenius i augusti 2014. Vid den tidpunkten var Catharina Elmsäter-Svärd (M) ansvarig minister.

I dokumentet, som DN har tagit del av, framgår att ledningen hade "gjort en avvägning mellan verksamhetens respektive säkerhetsskyddets behov". I övrigt har detaljer om avstegsbeslutet belagts med sekretess, med hänvisning till rikets säkerhet.

Läs mer: Allt om it-skandalen inom Transportstyrelsen

I andra dokument från Transportstyrelsen framgår att projektet för stordatormigreringen hanterar data av "sådan natur att de klassas som hemliga uppgifter". I databaserna ligger bland annat uppgifter som kan identifiera hemlig underrättelsepersonal.

Efter att DN har konfronterat Transportstyrelsen med uppgifterna så avgår Jacob Gramenius som ställföreträdande generaldirektör.

- Jag har haft ett samtal med Jacob. Han har bestämt sig för att lämna sitt uppdrag som ställföreträdande generaldirektör och medlem i ledningsgruppen. Han ser att detta kan påverka hans förtroende och ledningens förtroende. Just nu är förtroendet viktigt för mig, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör vid Transportstyrelsen.

Hur ser du på att Transportstyrelsen inte har följt riktlinjerna?

- Som jag sagt i tidigare sammanhang så ser jag allvarligt på att man överträder gällande lag och även våra interna riktlinjer. De finns där av en anledning, det vill säga att de ska följas.

Vad handlar avsteget om?

- Jag kan inte berätta mer än det du har fått. Det är sekretessbelagt. Det som framgår av det du har fått är att det har gjorts ett avsteg från en riktlinje vi har. Och generellt är riktlinjer till för att följas, även informationssäkerhetsriktlinjer, säger Jonas Bjelfvenstam.

I januari 2017 sparkades den tidigare generaldirektören Maria Ågren sedan hon också gjort avsteg rörande it-projekt. I strafföreläggandet från i somras skriver åklagaren Ewamarie Häggkvist att hon gjort avsteg från riktlinjer rörande informationssäkerhet, alltså samma typ av riktlinjer som den ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius. En väsentlig skillnad är dock att Maria Ågren även gjorde avsteg från säkerhetsskyddslagen, offentlighets- och sekretesslagen. Något sådant ska Jacob Gramenius inte ha gjort, åtminstone inte enligt de delar av avstegsbeslutet som är offentligt.

Läs mer: Sparkad generaldirektör röjde sekretessbelagda uppgifter

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.