Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

V riktar hård kritik mot Anna Johansson

01:59. Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att informationsmötet på Rosenbad om händelserna på Transportstyrelsen var "uttömmande". Alla andra som satt med var av en annan uppfattning.

Pressen ökar på statsminister Stefan Löfven (S) efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Efter två dagars möten i regering och riksdag kvarstår hotet om en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar från oppositionen. Efter tisdagens partiledarmöte i regeringskansliet Rosenbad pekade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ut infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Anna Johansson har lagt skulden på sin sparkade statssekreterare Erik Bromander, som hittills inte kommenterat affären. Men det håller inte, tycker V-ledaren.

– Rent formellt är det Anna Johansson som har ansvar för myndigheten. Det finns något otroligt anmärkningsvärt i att den minister som faktiskt ansvarar under en lång tid inte vet vad som sker när det som händer är så allvarligt, säger Jonas Sjöstedt.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att skandalen innebär att flera ministrar måste gå. Utöver Anna Johansson pekar han på justitieminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Om ingen agerar före regeringsförklaringen avläggs om ungefär en månad anser vi att statsministern måste göra någon slags regeringsombildning där de ministrar som ansvarar för det här haveriet inte finns med, säger Jimmie Åkesson.

Ansvaret för Sveriges säkerhet kan man aldrig ”outsourca” till någon annan.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och de övriga alliansledarna avvaktar med att ge besked om de vill väcka misstroende mot en eller flera ministrar.

– Det är politiskt ansvar som inte tas. Stefan Löfven försöker skylla ifrån sig på andra och på myndigheter. Men ansvaret för Sveriges säkerhet kan man aldrig ”outsourca” till någon annan, säger Kinberg Batra.

Centerpartiets ledare Annie Lööf tyckte inte att den information som gavs på partiledarmötet ändrat något.

– Min kritik kvarstår. Det finns fortfarande många frågor som inte fått något svar. Jag ser mycket allvarligt på detta. Det är graverande och flagranta misstag som gjorts, säger Lööf.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är kritisk till att frågan inte varit uppe i regeringens säkerhetspolitiska råd.

– Jag blir mer kritisk för varje framträdande som statsminister Stefan Löfven gör i den här frågan, säger hon.

Allianspartierna ska nu prata ihop sig – men det är oklart när besked kommer. Liberalernas ledare Jan Björklund avvisar kritiken från Vänsterpartiet om att den borgerliga regeringen gett klartecken till att statlig it-verksamhet kan läggas på entreprenad utomlands.

– Hade lagar och regler följts hade det inte varit något problem. Problemet är att Transportstyrelsen brutit mot lagen medvetet, inte själva outsourcingen i sig, säger Jan Björklund.

Det fanns en bredare informationsspridning om detta.

Före partiledarmötet hölls två utskottsutfrågningar i riksdagen med försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman. Båda trodde att informationen nått Anna Johansson.

– Det fanns en bredare informationsspridning om detta, säger Peter Hultqvist till DN.

Han fick i likhet med Anders Ygeman information i mars 2016 – åtta månader före Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven.

– Transportstyrelsen är ingen myndighet som ligger under oss, konstaterar Peter Hultqvist.

Men statsministern säger att han gärna hade fått informationen tidigare och du var en av dem som satt på den här informationen?

– Ja, men jag kan inte heller bedriva en omfattande kontrollverksamhet om exakt vem som har information och inte. Får jag information från justitiedepartementet och näringsdepartementet via våra tjänstemän, så finns det ju en bredd i regeringskansliet i sammanhanget.

Men har ni inte pratat om det på något regeringsammanträde?

– Det har inte påkallats att vi ska ha något ärende i det här. Det har inte begärts något agerande från mitt departement för att stödja Försvarsmakten i deras verksamhet, utan de har som myndighet kunnat agera ändå.

Inrikesminister Anders Ygeman ångrar inget, sade han efter att ha blivit utfrågad i justitieutskottet.

– Jag säkerställde att berörda departement var informerade och att adekvata åtgärder vidtogs för att minimera skadeverkningarna av den här eventuella förlusten av information, säger han till DN.

Men varför pratade du inte med statsminister Stefan Löfven?

– Den information jag hade var inte av den karaktären att den behövde delges statsministern vid det tillfället.

Men finns det inte ett kollektivt ansvar? Pratar ni inte i regeringen om den här typen av viktiga frågor?

– Den här typen av information kan bara diskuteras i särskilda lokaler vid särskilda tillfällen. Det är ingenting man kan diskutera vid fikabord, lunchberedning eller liknande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.