Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vårdpersonal fick blommor av politiker på tackturné

Akutpersonalen på Karolinska Solna tog emot blommor när Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L) och Kristoffer Tamson (M) besökte sjukhusen som tagit emot skadade från dådet i fredags.
Akutpersonalen på Karolinska Solna tog emot blommor när Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L) och Kristoffer Tamson (M) besökte sjukhusen som tagit emot skadade från dådet i fredags. Foto: Eva Tedesjö

Här tackas vårdpersonalen av de ansvariga politikerna.

– När det händer är man så uppe i jobbet. Nu blir man berörd, säger Daniela Sandberg, undersköterska på akutmottagningen.

– Från landstingets sida känner vi en enorm tacksamhet för att ni finns, sade finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), och lämnade en blomma till akutpersonal på Karolinska Solna, som tog emot den första patienten klockan 15.28 i fredags.

Fyra av Stockholmssjukhusen fick på måndagsmorgonen besök av landstingspolitiker som genomförde en turné för att tacka landstingsanställda för deras insatser efter en intensiv helg.

– Det är mycket känslor och tankar. Men jag känner stolthet över kollegorna och jobbet som omvårdnadspersonalen gjort, säger Annika Rosell, omvårdnadschef på akutmottagningen på Karolinska Solna. Tillsammans med sina kollegor fick hon ta emot en blomma från de tre landstingsråden Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L) och Kristoffer Tamsons (M) under deras tackturné till landstingsverksamheterna.

– Att vara på jobbet igen är ett sätt att bearbeta. Och när man får tack så blir man ju berörd, säger undersköterskan Daniela Sandberg.

Många uttrycker att det är skönt att veta att vården finns med så professionella yrkesutövare.

När situationen kräver är det samtidigt jobbet som går först.

– Å ena sidan är det jobbet, men det är ju också ens egna nära. Men när man är uppe i det tar man inte upp mobilen på flera timmar, för att ta reda på - ”hur är det med mamma och pappa?”, säger Daniela Sandberg.

Förutom Karolinska universitetssjukhuset besöktes bland annat ambulansverksamheten, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och slutligen S:t Görans sjukhus. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) säger att många hört av sig de senaste dagarna, och uttryckt sin tacksamhet.

– Många uttrycker att det är skönt att veta att vården finns med så professionella yrkesutövare, säger Anna Starbrink.

När larmet om dådet på Drottninggatan nådde sjukvården i fredags var Karolinska det första av Stockholmssjukhusen att gå upp i katastrofläge för att mobilisera alla resurser. Karolinska var också det sjukhus som tog emot flest skadade.

– Men redan innan vi gått in i katastrofläge hade den första patienten kommit in. Så fort gick det, säger Anna Jansson, överläkare och funktionsområdeschef på akutmottagningen Karolinska Solna.

Sjukhuset nåddes först av nyheten på informella vägar. Anna Jansson, som var bakjour, berättar hur en av underläkarna fick en pushnotis från TV4, om ett en lastbil plöjt fram i folkmassan på Drottninggatan. ”Kunde det vara sant?”

Efter att ha lyssnat på polisens kommunikationssystem Rakel, förbereddes sedan sjukvården för ett masskadeläge.

Nina Nelson Follin, chefläkare på Karolinska, säger att i en krissituation måste ett brett spektrum av specialister vara beredda. Operationssalar måste stå klara med bland andra ortopedkirurger, neurokirurger, gastrokirurger och vaskulära kirurger på plats. Intensivvårdsplatser säkras, liksom tillgången på blod.

– Vi måste också vara beredda på en andra våg. Tänk om det kommer en kemisk del. Vad händer om det kommer en it-attack? Då måste vi vara steget före, säger Nina Nelson Follin.

Fredag eftermiddag var det samtidigt mycket personal i tjänst. Personal ringdes in. Många kom också in frivilligt.

På barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus hade ledningssjuksköterskan Kalle Holmberg en nyckelroll, och tog emot mängder av samtal.

– Vi förberedde oss på det värsta, säger Kalle Holmberg.

Den första patienten kom in 15.28. Barnakuten tömdes fort på patienter.

– Man gör en ganska snabb bedömning, för att avlasta akuten så mycket som möjligt. Sedan gjordes en fördelning till andra verksamheter i Huddinge och Sachsska, som tömde sina akutmottagningar på samma sätt, säger Malin Ryd Rinder, överläkare och funktionsområdeschef på barnakuten på Astrid Lindgren.

Hon instämmer med landstingsledningens bild av att allt fungerade väl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.