Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

17 advokater greps dagar före rättegång

Istanbul. Hungerstrejkande Nuriye Gülmen och Semih Özakça ville få tillbaka sina jobb som akademiker – då greps de. Två dagar före deras rättegång har även deras 17 advokater gripits.

På torsdagen börjar rättegången mot Nuriye Gülmen and Semih Özakça i huvudstaden Ankara. En rättegång som kommer att följas av tusentals över hela landet.

Nuriye Gülmen arbetar på litteraturvetenskapliga fakulteten på universitetet i Konya och Semih Özakça är högstadielärare. När undantagstillstånd infördes efter kuppförsöket förra året fanns de med på listan över tusentals akademiker som svartlistats av regeringen. Efter att ha förlorat jobbet åkte de till Ankara och protesterade. Den 9 mars bestämde de sig för att inleda en hungerstrejk.

DN mötte dem och de hade då hungerstrejkat, men druckit vatten och vitamin B, i 63 dagar. De var båda försvagade men fast vid sitt mål: att få tillbaka jobbet.

– Regimen har inte sagt någonting, inte ett ord. Jag slutar inte förrän de ger mig tillbaka mitt jobb, insisterade Nuriye Gülmen.

Ett par veckor senare greps de, misstänkta för att ha anknytningar till vänsterpartiet DHKP-C, som Turkiet anklagar för terrorism och tros ligga bakom bland annat dåd i Ankara. De gripna nekar till anklagelserna. De har fortsatt sin hungerstrejk i fängelset. De uppmanas ständigt att sluta med strejken men står fast vid att de vill ha tillbaka sina jobb.

Men bara två dagar före rättegången slog den turkiska polisen till mot 17 av de advokater som hjälpt till med deras fall.

– Nu är de utan advokater och de hade redan restriktioner vid sina advokatmöten, sade Esra Özakça, fru till Semih, enligt den turkiska tidningen Hurriyet.

Polisen slog till i fem olika städer och grep advokaterna, som även de är misstänkta för att ha anknytning till DHKP-C. Gripanden slår hårt mot advokatsamfundet.

– Detta har blivit en taktik, att gripa advokaterna under utredningen så att klienterna står utan försvarare. Vårt arbete har nästan blivit omöjligt, säger en advokat till DN.

Rättegången beräknas ändå starta under torsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.