Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Åklagare utreder uppgifter om mord på urinvånare i Amazonas

Foto: Alexandre Meneghini/AP/TT

Enligt uppgifter till Brasilianska myndigheter ska åtta till tio personer från en isolerad stam i Amazonas ha mördats av guldgruvarbetare.

Åklagare har inlett en utredning och organisationer för urinvånares rättigheter varnar för att den brasilianska regeringens minskade ekonomiska stöd till urbefolkningar utgör ett hot mot de isolerade stammarna.  Det rapporterar flera medier.  

I början av augusti fick det brasilianska indianinstitutet Funai in rapporter om att upp till tio medlemmar ur en klan i Amazonas ska ha dödats av illegala guldgruvarbetare. Uppgifterna kom efter att männen gått in på en bar nära gränsen till Colombia och skrutit om morden. 

– De sa att de dödade människor från en urbefolkning och att de slängde dem i floden, säger Leila Sotto-Maior, koordinator på Funai, enligt The Guardian. 

De sa att de dödade människor från en urbefolkning och att de slängde dem i floden.


Med sig ska männen ha haft en paddel och en väska som de, enligt dem själva, hade tagit från den stam de hade attackerat. Enligt dem hade de inget annat val än att "döda eller bli dödade". 

Funai anmälde händelsen till polisen och den utreds nu av åklagare. Enligt åklagare Pablo Beltrand, som arbetar med utredningen, är utredningen komplicerad. 

– Vi arbetar med det, men områdena är stora, tillgängligheten är begränsad och stammarna är svåra att kontakta. Det är ett svårt arbete som kräver att alla myndigheter arbetar tillsammans, säger han enligt New York Times

Det är andra gången i år han utreder ett brott av den här typen. Sedan februari pågår en  utredning om mord på människor som tillhörde en av urbefolkningarna. Det var första gången som ett sådant brott rapporterats i regionen. 

Flera organisationer för ursprungsbefolkningar varnar för att attacker och hot mot Brasiliens urinvånare riskerar att öka i och med det minskade ekonomiska stödet från regeringen. Under president Michel Temer har stödet till indianinstitutet Funai minskat drastiskt. Myndigheten har fått stänga fem av de 19 baser som används för att övervaka och skydda isolerade stammar i landet. På resterande baser har man fått dra ned på personal. 

Minst två av de nedlagda baserna låg i Javari Valley, där de misstänkta morden ska ha skett. Området är hem till en femtedel av Brasiliens isolerade stammar. 

Oron för urinvånarna ökar också i och med de konflikter om land som pågår i flera delar av Brasilien och som i flera fall har lett till våld mot stammar och jordbrukare. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.