Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

En hel del av Junckers nya idéer kommer att möta motstånd

EU-kommissionens ordförande Juncker hävdar att EU:s värsta kris är över och vill ha flera nya myndigheter som ska stärka EU. Sverige och andra EU-länder kommer försöka bromsa en hel del av Junckers nya idéer, kommenterar DN:s Annika Ström Melin.

Vilket budskap hade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i onsdagens linjetal?

– Juncker försökte framförallt visa att vinden har vänt och att EU:s värsta kris över. EU-kommissionens ordförande anser att EU har en historisk möjlighet att utveckla samarbetet och bygga vidare på unionen och han presenterade en lång rad mer eller mindre kontroversiella förslag som ska stärka unionen. EU ska inte bara reparerar taket, utan bygga nya våningar, sade Juncker.

Vad vill Juncker göra?

– Han tog upp fem områden som han anser vara särskilt viktiga. Det handlar om handel, industripolitik, digitala frågor, migration och demokrati i EU.

– Kontroversiellt är bland annat att Juncker vill att utländska investeringar ska granskas. Det här är något som Sveriges regering har försökt bromsa, men detaljerna presenteras i morgon och EU-kommissionen hävdar att de nya reglerna inte kommer att vara tvingande för Sverige.

– Juncker vill också ha nya EU-myndigheter inom flera områden. Han talade bland annat om att EU behöver en social pelare och vill inrätta en ny myndighet som ska övervaka att EU:s regler på arbetsmarknaden följs och att social dumpning inte sker. Det förslaget kommer säkert många försöka få bort. Juncker anser också att det behövs en ny EU-instans för att bekämpa cyberattacker.

Läs mer: Juncker: EU har vind i seglen

Vad var mest kontroversiellt i Junckers tal?

– Det beror på vem som lyssnar.

– Länder som Polen och Ungern blev säkert upprörda när Juncker hävdade att rättsstatens principer är självklara och inte kan ifrågasättas och att alla EU-medlemmar måste följa EU-domstolens utslag.

– Samtidigt sade Juncker att EU har två lungor, en i öst och en i väst, och att unionen inte kan andas om inte båda används. Han försökte på så sätt gå EU-länderna i östra EU till mötes och krävde också att livsmedelsföretag inte ska få ha mindre kött i produkter som säljs i östra EU, vilket sker och har lett till protester EU-länderna i öst.

– Sverige och flera andra EU-länder ogillar istället att Juncker vill att EU-kommissionens ordförande och Europeiska rådets ordförande ska slås samman. Det blir begripligare och effektivare om det bara finns en kapten på skutan, tyckte Juncker – men av samman skäl har tidigare Sverige och andra stater sagt nej till detta eftersom en ensam kapten på EU-skutan skulle bli en mycket mäktig person.

Sade Juncker något oväntat?

– Han uttryckte sig ovanligt skarpt om Turkiet. Juncker sade bland annat att Turkiet inte kan bli EU-medlem under överskådlig tid, han uppmanade också den politiska ledningen i Turkiet att sluta kalla EU:s ledare för fascister och han krävde att Turkiet släpper europeiska och alla andra journalister som sitter i turkiska fängelser.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.