Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Antiterrorpolis: Gärningsmannen ville skjuta poliser

01:09. Så här beskriver den franske åklagaren det som hände i Paris då en polis sköts till döds.

Den 39-årige gärningsmannen bakom dådet på Champs-Élysées Paris på torsdagskvällen har identifierats av de franska myndigheterna som Karim Cheurfi. Han har skjutit mot poliser flera gånger tidigare och avtjänat ett långt fängelsestraff. Franska säkerhetstjänsten hade ögonen på honom, eftersom han på senare tid radikaliserats.

Det är den franska dagstidningen Le Parisien som gått ut med uppgifterna om den skjutne gärningsmannen. Enligt tidningen hade antiterrorpolis fått upp ögonen för 39-årige Karim Cheurfi efter att han ”manifesterat en vilja att döda poliser”.

Det är ”källor med insyn i utredningen” som bekräftar för Le Parisien att man på senare tid hade fått upp ögonen för 39-åringen.

Enligt andra källor ska mannen ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis.

Foto: AP
Gärningsmannen Karim C. Foto: AP

Mannen var tidigare dömd till 20 års fängelse för att ha skadeskjutit poliser.

Tidningens uppgifter om identiteten bygger på dokument som man hittat i den bil som Karim Cheurfi körde. Åklagare bekräftar att identiteten på mannen är känd, och man gjorde också en husrannsakan i dennes bostad i förorten Chelles natten mot fredagen.

Det var 2003 som Karim Cheurfi dömdes till 20 års fängelse för att ha försökt döda tre män i Roissy-en-Brie, varav två var poliser. Det var i samband med att en jakt uppstod på Karim C. efter att han kört en stulen bil och krockat, som ha sköt mot två män och skadade dem. Två dagar senare när 39-åringen var gripen lyckades han komma över ett vapen och sköt ytterligare en man.

Karim Cheurfi fick senare fängelsestraffet förkortat med fem år.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.