Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bärgningen av ubåten pågår

Ubåten har nått vattenytan.
Ubåten har nått vattenytan. Foto: Anders Hansson

Vid 22.30-tiden nådde ubåten norra hamnen i Köpenhamn. Där ska den tömmas för att sedan kunna lyftas upp på land och undersökas.

Polisen vet fortfarande inte om det finns några bevis ombord på ubåten på vad som hänt den försvunna journalisten Kim Wall.

 

 

Arbetet med att bärga ubåten har varit i gång under hela lördagen. Först klockan 22.30 bogserades den in i norra hamnen, eller Nordhavnen, i Köpenhamn, rapporterar Expressen.

Arbetet börjades vid 10-tiden på morgonen och nästan sex timmar senare sågs ubåtstornet slå genom ytan.

– Nu kommer ubåten upp, väldigt långsamt med bakre delen först, säger DN:s reporter Hanna Johansson klockan 16, på plats utanför Dragør söder om Köpenhamn.

Hanna Johansson berättar att mycket folk samlades för att se ubåten bärgas ur vattnet, både journalister och privatpersoner.

– Det sker väldigt långt ut så vi tittar med hjälp av kikare. En helikopter hovrar ovanför medan ubåten sakta lyfts ur vattnet. Vi befinner oss i ett villakvarter och privatpersoner har ställt ut solstolar för att följa det hela, säger hon.

Vid 18-tiden hade bärgningsfartyget Vina, som lyft upp ubåten till vattenytan, börjat röra sig mot ett stängt område i norra hamnen i Köpenhamn, polisen räknar med att den är framme vid 22-tiden. Där ska den delvis tömmas på vatten och lyftas upp på land. Det väntas ta flera timmar då spåren samtidigt ska säkras. Därefter kommer den att transporteras till en sluten hall där den faktiska brottsplatsundersökningen ska genomföras.

Den rättsmedicinska undersökningen väntas kunna genomföras under natten mot söndagen.

En svensk kvinnlig journalist i 30-årsåldern anmäldes försvunnen på fredagen efter att hon aldrig kom hem från en reportageresa med utbåten. 

Läs mer: Ubåtsägaren misstänks för dråp

Ubåten UC3 Nautilus sjönk på fredagsförmiddagen. Den påträffades vid en fyr några sjömil utanför Dragør i Køgebukten söder om ön Amager. Under fredagen försökte dykare ta sig in i båten som låg sju meter under ytan men de lyckades inte. På lördagsmorgonen klockan 10 började bärgningsarbetet för att polisen ska kunna undersöka farkosten. 

– Det finns poliser med ut vid bärgningen men om de börjar undersöka båten redan där eller om det kommer att ske när båten ligger i hamn, vet jag inte, säger Jens Møller Jensen, avdelningschef för mordutredningar vid Köpenhamns poliskår, till TT.

Foto: Anders Hansson

Foto: Anders Hansson

När bärgningsarbetet inleddes uppmandes Ekstrabladets journalist att hålla sig på 500 meters avstånd från bärgningsarbetet. 

– Det kom en motorbåt över och sa ”så här långt och inte längre”, säger journalisten som befann sig på en båt nära ubåten, skriver Ekstrabladet. 

Bärgningsbåten ”Vina” hjälper polisen i uppklaringen av mysteriet. Den är från 1979 och är 77 meter långt.

Läs mer: Övervakningsfilm kan ge svar om försvunna kvinnan

Ubåten UC3 byggdes av ägaren Peter Madsen som ett hobbyprojekt tillsammans med en grupp ubåtsentusiaster. Farkosten är 18 meter lång och 40 ton tung.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.