Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Besök i gott samförstånd har blivit en het potatis

JERUSALEM. Donald Trumps besök i Jerusalem, som först såg ut att bli en uppvisning i bilateral sämja, har blivit en het potatis. Planeringen har redan alstrat spänningar.

En jobspost är gästens besök vid Klagomuren i Jerusalem. USA har bett att få låta Trump besöka den ensam, utan premiärminister Benjamin Netanyahu, eftersom det rör sig om en omstridd plats.

Detta har väckt ilskna reaktioner i Jerusalem, där man fram till nyligen hälsade Trump som en frälsare. En annan sak som lagt sordin på stämningen är utrikesminister Rex Tillersons yttrande i söndags, då han antydde att Israel bett att få slippa en flyttning av USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Detta är troligtvis riktigt, men Tillerson hade knappt hunnit tala till punkt förrän hela kopplet av israeliska extremnationalister flög Netayahu i strupen och anklagade honom för svek och dubbelspel.

USA har tappat lusten att flytta ambassaden. Trumps möten med palestinska och jordanska ledare har fått honom att ta den eldfängda situationen på allvar. Trumps och Republikanernas mest generösa sponsor, kasino-miljardären Sheldon Adelson, som också är Netanyahus store gynnare, är rasande över Trumps reträtt ifråga om Jerusalem.

Adelson, som äger Israels största tidning, Netanyahus språkrör Israel i dag, skall om ett par dagar förhöras av israelisk polis i anknytning till en av de stora korruptionsutredningarna mot premiärministern.

Ett annat orosmoment för de israeliska nationalisterna är Trumps allt mer enträgna försäkringar om att han bestämt sig för att lösa palestinakonflikten.

Kulmen på Trumps besök blir ett framträdande med Netanyahu på Masada-klippan vid Döda havet, platsen för judarnas sista strid under upproret mot Rom år 70.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.