Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Beväpnade gäng stormade BB i Venezuela

Beväpnade gäng har attackerat ett sjukhus i Venezuela, enligt landets utrikesminister. Hon skyller attacken på regeringskritiker som fortsatt drabba samman med polisen.

Oroligheterna i Venezuela fortsätter, dagen efter det att tre personer dödats i samband med protester mot landets president Nicolás Maduro. Polisen har använt tårgas och skjutit gummikulor för att stoppa maskerade regeringskritiker som kastat sten och brandbomber.

Tusentals människor, som kräver vänsterpresidenten Nicolás Maduros avgång, har tagit sig ut på gatorna.

Ett beväpnat gäng attackerade på torsdagskvällen ett sjukhus där 54 barn befann sig, enligt landets utrikesminister Delcy Rodriguez. Hon skyller attacken på motståndare till presidenten.

”Jag fördömer inför det internationella samfundet att väpnade gäng som anlitats av oppositionen angripit ett BB där det fanns 54 barn”, twittrar Rodriguez.

Hon skriver att Maduro har beslutat att sjukhusets ska evakueras.

Sammanlagt åtta personer har dödats i våldsamma protester i Venezuela de senaste tre veckorna. Under onsdagen dödades två studenter och en soldat under oroligheterna.

Demonstranterna vill bland annat tidigarelägga presidentvalet som egentligen ska genomföras i december 2018, att guvernörsvalet som regeringen ställt in på obestämd tid hålls, och att politiska fångar friges.

Maduro hävdar i sin tur att oppositionen försöker ta makten genom en kupp.

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, som förvärrats av en kollaps i oljepriset.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1 660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftningsmakt – ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.