Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dansk protest mot Turkiet

Danmark har kallat Turkiets charge d'affaires till samtal sedan danska medborgare av turkiskt ursprung uppgett att de åsiktsregistreras av turkiska myndigheter.

Danskar med turkiskt ursprung har blivit utsatta för anonyma samtal och brev, där de hotats med att bli angivna till de turkiska myndigheterna, skriver danska tidningen Berlingske. Anledningen ska vara att de här personerna uttryckt sig kritiskt mot den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan eller visat stöd för Gülenrörelsen, som terroriststämplats av de turkiska myndigheterna.

Danske utrikesminister Anders Samuelsen har reagerat starkt på uppgiften om möjlig åsiktsregistrering och kallat in Turkiets charge d'affaires till samtal:

– All form av hot mot människor som bor i Danmark, bara för att de uttrycker sin ståndpunkt, är helt oacceptabelt", säger Anders Samuelsen till Berlingske.

– Det är långt från vårt sätt att se på demokrati och yttrandefrihet. Kritik är demokratins salt, säger den danske utrikesministern.

Turkiets charge d'affaires förnekar att turkar som är bosatta i Danmark åsiktsregistreras av turkiska myndigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.