Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Demokrater hoppas val ska skapa protestvåg mot Trump

ATLANTA. Demokraterna hoppas att tisdagens specialval i Georgia kan bli början på en landsomfattande protestvåg mot Donald Trump. Rekordhöga belopp har spenderats för att vinna en kongressplats som länge varit i republikanernas händer.

– Hela landets blickar är vända mot Atlanta just nu för att se om vi kan skicka ett budskap härifrån, säger demokraten Jon Ossoff, 30, som slåss mot republikanen Karen Handel.

Jon Ossoff står och håller tal på en grillfest i villaförorten Milton utanför Atlanta. Det är inte den mest självklara platsen för en proteströrelse mot Donald Trump. Norra Atlantas villaförorter, där detta brutala, politiska slag utspelas, är en av de mest välmående regionerna i den amerikanska Södern.

Det är ett landskap av böljande kullar med blomstrande magnoliaträd, tennisklubbar och golfbanor som badar i det varma ljuset från den persikofärgade kvällssolen. Här bor den övre medelklassen i privata villaområden där man måste visa id-kort för en säkerhetsvakt för att få köra in bilen.

Men demokraterna hoppas att en vinst i dagens kongressval kan bli början på en omfattande våg av politiska segrar i reaktion mot president Trump. Distriktet i Georgia har varit djupt konservativt i flera decennier. På 1990-talet representerades det av Newt Gingrich, som då var en av de mest konservativa republikanerna i kongressen. Men republikanerna har börjat förlora övertaget här.

De högutbildade invånarna ogillar Trump, som fick betydligt mindre stöd här än tidigare republikanska presidentkandidater. Distriktets kongressäte blev ledigt när den tidigare kongressledamoten Tom Price tillsattes som hälsominister av Trump. En seger för Jon Ossoff här vore ett stort symbolisk nederlag för Trump och ett rejält styrketecken för demokraternas oppositionsrörelse. Det skulle signalera att republikanerna riskerar stora förluster i kongressvalet nästa år, vilket kan göra Trumps jobb som president svårare.

Symbolvärdet i valet har resulterat i en valkampanj med enorma resurser och det uppskruvade tonläge som i vanliga fall bara präglar presidentval. Det är det dyraste kongressvalet någonsin i USA, med en nota på drygt 40 miljoner dollar. Opinionsläget inför valdagen är så jämnt det kan bli. Det har skett en explosionsartad ökning i förtidsröstande, men det är oklart vem som gynnas av det. Republikanerna har historien på sin sida. Inte sedan 1872 har ett kongressäte i Georgia bytt parti i ett särskit inkallat val. Erick Erickson, en konservativ debattör i Georgia, säger att demokraterna överskattat sina vinstchanser. Många republikaner här är obekväma med Trump, men de gillar traditionella republikaner som Ossoffs motståndare Karen Handel, enligt Erickson.

Min motståndare tror att man kan bekämpa terrorism genom att skicka ett kamerateam till krigszoner och göra en dokumentärfilm.

Sedan presidentvalet i november har hundratusentals unga liberaler i USA anslutit sig till demokraternas lokala kampanjer, i hopp om att kunna sätta stopp för Trumps agenda. Valet i Georgia är det första där demokraterna har en rimlig chans att vinna. Jon Osoff är en lite oväntad ledargestalt för det här ögonblicket av radikal energi hos demokraterna. Han är en lågmäld, privatskoleutbildad dokumentärfilmare som ofta påminner om någon av de idealistiska småstadshjältarna som slogs mot korrupta politiker i Frank Capras filmer från 1940-talet. Ossoffs kampanj utstrålar anständighet, på gränsen till präktighet. Han lanseras som Donald Trumps raka motsats, både personlighetsmässigt och sakpolitiskt. Under ett kampanjtal på en venezuelansk restaurang i välbärgade Alpharetta presenterar han sin mamma, som sitter bredvid honom.

– När jag var liten sade hon till mig varje morgon: var snäll mot alla du möter i dag.

Mamman, Heather Fenton, har själv lång politisk erfarenhet i delstaten och arbetade tidigare för medborgarrättsaktivisten John Lewis, som varit Jon Ossoffs mentor.

– Jon jobbar så oerhört hårt nu att den enda chansen för mig att få tillbringa lite tid med min son är att vara med på kampanjen. Han har alltid haft det här politiska drivet i sig. Efter valet var han lika chockad som alla andra och kände att han behövde göra något mer. Det var John Lewis som övertygde honom om att ställa upp i det här valet, säger hon till DN.

Ossoffs republikanska motståndare Karen Handel är en traditionell republikan med lång erfarenhet från delstaten Georgias lokalpolitik. Under kampanjtalen driver hon effektivt med Ossoffs svagheter. På lördagen inför veckans val håller Handel tal i en stor flyghangar. Hon har en gigantisk amerikansk flagga bakom sig när hon skämtar om Ossoff:

– Min motståndare tror att man kan bekämpa terrorism genom att skicka ett kamerateam till krigszoner och göra en dokumentärfilm.

Publiken hånskrattar.

– Men vi har riktiga krigsveteraner här i rummet, som vet vad det verkligen betyder att vara på frontlinjen och riskera sitt liv för Amerika.

Tre män i röda t-shirtar med texten “Veteraner för Trump” hytter med en enorm Trump-flagga i luften.

Om det är något anmärkningsvärt med Handels kampanj så är det hur helhjärtat hon omfamnat Trump, trots att det här är ett republikanskt område där många rynkade på näsan åt Trump när han var presidentkandidat. Det här är prydliga republikaner i golfshorts och pikétröjor, som föredrog mer nedtonade kandidater som Marco Rubio eller Jeb Bush i primärvalet. Men nu är man med på Trump-tåget. Ett nytt kärvt tonläge verkar prägla republikanerna även på nationell nivå. Karen Handels kampanjtal präglas av en råbarkad populism, med ständiga inslag av kulturell signalpolitik.

– Jon Ossoff bor bara fem kilometer utanför det här valdistriktet, men hans politik är hämtad 300 mil härifrån, i San Francisco, säger Handel.

Ossoffs kampanj hymlar i alla fall inte med hur man ser på valet. I den avslutande annonskampanjen inför tisdagen lyder budskapet: “Se till att Trump möter sitt första riktiga nederlag”.

Demokraterna hoppas att de kan vinna tillbaka en majoritet i kongressen nästa år med samma budskap. Om Ossoff förlorar dagens val kan det bli tuffare än de väntat sig.

Fakta. Specialvalet i Georgia

Tisdagens specialval i Georgias sjätte distrikt är den andra omgången i valet till en plats i USA:s representanthus. Stolen står tom sedan republikanen Tom Price utsågs till hälsominister av Donald Tump. Demokraterna ser valet som symboliskt för styrkan i deras proteströrelse mot Trump. 40 miljoner dollar har spenderats på valet, en historisk summa för ett specialval till kongressen.

Distriktet har varit djupt konservativt i flera decennier, men republikanerna har börjat förlora övertaget. De högutbildade invånarna ogillar Trump, som fick betydligt mindre stöd här än tidigare republikanska presidentkandidater. Vinner demokraten Jon Ossoff är det första gången sedan 1872 som ett kongressäte i Georgia bytt parti i ett särskit inkallat val.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.