Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det har blivit något av en vardag för fransmännen”

Foto: Philippe Lopez/AFP

Undantagstillståndet och tidigare dåd gör att påverkan av torsdagens dåd i Frankrike kan bli begränsat, tror statsvetaren och Frankrikekännaren Marie Demker. Hon menar att det är en rimlig bedömning av väljarna att prioritera ekonomin före terrorkampen.

– Det är förstås svårt att säga vilken effekten blir innan vi vet säkert vad dådet syftade till. Men alla de fyra huvudkandidaterna – Melenchon i mindre utsträckning – har redan fokuserat mycket på säkerhetsfrågor. Det råder undantagstillstånd i landet, så frågorna har varit högt på agendan.

Det säger statsvetaren och Frankrikekännaren Marie Demker angående torsdagskvällens attentat på Champs-Élysées i Paris.

– Det är självklart att detta ytterligare sätter fokus på säkerheten och gynnar en diskussion om terrorbekämpning, men betydelsen av detta dåd är mindre än den hade varit i ett annat land, där terrorhotet varit på en lägre nivå från början.

– Det kanske låter lite grymt, men med de tidigare dåden och med undantagstillståndet är detta lite av en vardag för fransmännen

De franska väljarna tycks inte ha terrorkampen som sin viktigaste valfråga, utan jobb och köpkraft?

– Nej, och det är en rimlig bedömning av väljarna att prioritera ekonomin. Det är det president Hollande har misslyckads med under sina fem år, och det är det väljarna är mest missnöjda med, säger Demker.

Kan man tänka sig att en del kandidater ändå använder sig av dådet av valtaktiska skäl?

– Marine Le Pen har redan tidigare tydligt hävdat att om hon varit president hade de tidigare terrordåden inte inträffat, och det kommer hon att fortsätta att säga.

– Macron, som är en mittenpolitiker, blir nu tvungen att profilera sig mer kring de här frågorna, medan Fillon, som varit premiärminister och kan framställa sig som statsman, kan luta sig tillbaka lite mer.

– Melenchon är kanske den som får det svårast här, för han är mindre glad i den repressiva politiken. Han kan vara den som förlorar på detta, säger Marie Demker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.