Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Detta vet vi om händelsen i London

00:34. En skåpbil har kört på fotgängare utanför en moské i norra London. Flera människor har skadats, enligt brittisk polis. En person är gripen sedan en skåpbil kört in i människor utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Brittisk antiterrorpolis har kopplats in i fallet.

Det finns många obekräftade uppgifter om händelsen i Finsbury park-området i norra London då en skåpbil körde på många människor. Det här är vad vi vet i nuläget.

Vad har hänt?

En vit skåpbil har enligt många vittnesmål kört in i människor i stadsdelen Finsbury Park i norra London. Det finns uppgifter om att de var mellan 10-15 personer, som var på väg från Finsbury Park mosque i samband med den heliga fastemånaden ramadan. Attacken ska ha inträffat utanför Muslim Welfare House som ligger på Seven sisters road. 

När?

Polisen fick larmet strax efter  00.20, lokal tid, natten mot måndag.

Hur många har skadats eller dött?

Flera personer har skadats. Åtta personer har enligt polisen förts till sjukhus. En person har dött. Men enligt polisen är för tidigt att fastslå om han avled på grund av attacken. Vittnen har berättat att de före attacken såg en grupp personer ge någon vad som såg ut att vara hjärtmassage. Neil Basu, som är samordnare för polisens antiterrorarbete, har sagt att alla offren är muslimer, och att två av de som vårdas på sjukhus är allvarligt skadade.

Finns det någon misstänkt?

En 47-årig man som körde bilen har gripits, misstänkt för terrorism. I sitt tal efter händelsen sade Teresa May att det var en vit man som enligt inledande uppgifter agerade ensam. Han ska ha hållits fast av människor på platsen tills polisen kom och kunde gripa honom, enligt polisen. Han kommer att genomgå en psykiatrisk undersökning.

Vad är motivet bakom händelsen?

Det är oklart. Men det finns personer som sagt till medier att de sett hur en bil kört rakt mot en grupp människor på trottoaren. Polisen har sagt att man inte vet om det var en medveten attack, men har bekräftat att man behandlar händelsen som en möjlig terrorattack. Polisen har även kopplat in antiterror-styrkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.