Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Domedagsbunkern hotad av smältande isar

Domedagsbunkern på Svalbard.
Domedagsbunkern på Svalbard. Foto: Heinko Junge/TT

Den skulle skydda världens alla frön från framtida katastrofer. Men mindre än tio år efter det att den invigdes har Domedagsbunkern på Svalbard redan drabbats av sin första katastrof: Den globala uppvärmingen.

Svalbards globala frölager är tänkt att skydda miljoner frön från olika växter för framtiden. Djupt nere i norska Svalbards kalkstensberg förvaras frön från en rad viktiga växter och livsmedel. Detta för att skydda dem från mänskliga miljögifter och globala katastrofer – som en allt varmare värld.

Frön som ska försäkra framtidens människor om ris, potatis och en rad andra viktiga födoämnen.

Domedagsbunkern, som den kallas, invigdes 2008 och håller en temperatur på minus 18 grader. Den kallades ”fullständigt säker” mot såväl naturens katastrofer som människans.

Läs också: I Svalbards inre säkras jordens frön

Men nu har framtiden anlänt till Svalbard i form av den globala uppvärmningen, skriver Dagbladet. Snö och is har börjat smälta liksom permafrosten; marken som för alltid skulle vara frusen.

– Vi har fått in en massa vatten i början av tunneln där det frös till is, så det var som att komma in till en glaciär, säger det norska Kommunal- og moderniseringsdepartementets kommunikationsdirektör Hege Njaa Aschim till The Guardian.

Även om vattnet inte nådde fram till själva fröna så har smältvattnet blivit en påminnelse om att det valv som var sagt att klara sig från alla tänkbara katastrofer inte verkar göra det. Och att det nu måste vaktas av personal på plats, istället för att som var tänkt kunna sköta sig på egen hand, skriver The Guardian.

– Nu övervakar vi fröna dygnet runt, säger Hege Njaa Aschim.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.