Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Domedagsklocka räknar ner tiden för Japans befolkning

Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Japans befolkning har minskat stadigt i sju år. Invånare över 65 år utgör numera 26 procent av befolkningen. I ett kvartssekel har låg fertilitet och låg privat konsumtion samt en ökad andel äldre i befolkningen, gett japanska ekonomer ständig huvudvärk.

Landet har ännu 126 miljoner invånare, men tydliga tecken börjar synas av den demografiska förändringen. Ett av dem är att det förra året för första gången sedan 1899 föddes färre än en miljon barn i Japan.

Ett annat är befolkningens sammansättning på landsbygden. Hela landsändar avfolkas på unga och medelålders som flyttar till Tokyo och andra storstäder i jakt på arbete. Kvar på landet blir bara de äldre.

År 2050 beräknas Japans befolkning ha minskat till 107 miljoner. År 2100 till 84 miljoner. Cykeln är svår att komma ur – så besvärlig att två forskare vid Tohoku universitetet i nordöstra Japan i fjol beslöt att utveckla en domedagsklocka som räknar ner tiden till dess att endast ett barn återstår av Japans befolkning. 

Tidpunkten infaller enligt Hiroshi Yoshidas och Masahiro Ishigakis räknande klocka beräkning den 10 oktober 4205; om 2188 år. Då finns bara en invånare kvar i Japan under 15 år.  Därefter är det en tidsfråga innan den siste japanen har dragit sin sista suck.

Beräkningen utgår från fertilitetsstatistik från 2014 och 2015 och från att japanska kvinnor i genomsnitt fortsätter föda 1,4 barn i genomsnitt (mot 2,1 barn per kvinna för att hålla befolkningen på konstant nivå). I kalkylen räknas inte med större invandring till Japan än i dag (som är liten jämfört med de flesta länderna i Europa).

Uträkningen ska troligen ses som ett försök att skaka liv i debatten om vad som kan göras i det japanska samhället för att vända utvecklingen.

Att färre barn föds anses bero på att japaner skjuter på äktenskapet till längre upp i åren eller inte gifter sig över huvud taget. Många koncentrerar krafterna till yrkeskarriären och arbetsdagarna är långa. I valet mellan arbete och familj väljer många arbetet. Kvinnor har svårt att åter ta sig in på arbetsmarknaden efter att ha fött barn. Bristen på daghem är ett annat eftersatt område.

I en undersökning från i höstas, som handlade om karoshi, att människor jobbar ihjäl sig, framgick att en av fem anställda i Japan arbetar riskabelt mycket. Över 20 procent av 10.000 tillfrågade i undersökningen sa att de arbetar minst 80 timmar övertid i månaden.

Men den japanska regeringen har nyligen börjat uppmuntra anställda att gå hem från arbetet i tid, utan att jobba över eller till och med att ta ledigt en hel dag då och då.

Åldrande befolkning

Här är några av de synliga yttringar som skvallrar om en åldrande befolkning i Japan listade av Business insider, en amerikansk webbtidning för affärsnyheter.

• Sedan 2011 säljs det fler vuxenblöjor än barnblöjor i Japan. Invånare över 65 år utgör i dag den största befolkningsgruppen.

• Äldre begår cirka en femtedel av alla brott i Japan. De flesta brott är snatterier och småstölder. I takt med att kriminaliteten ökar bland äldre har fängelser fått ta på sig jobbet att börja hjälpa interner med att ta på sig kläder och bada dem. Förhållandena är allt för bekväma, hävdar kritiker.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.