Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

En polis dödad i skottlossning på paradgata i Paris

00:50. En 39-årig fransman har identifierats som gärningsmannen bakom torsdagens attack i Paris. Mannen ska ha gripits i februari, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser. Men han släpptes i brist på bevis.

Flera av de franska presidentkandidaterna kommenterar nu torsdagens attack på Champs-Élysées i Paris, då en polis och gärningsmannen dödades. Skjutningen utreds som ett terrorbrott. Dåden som drabbat Frankrike är ”de styrande politikernas fel”, säger Marine Le Pen, medan Francois Fillon talar om ”nolltolerans mot islamism”.

En polis sköts ihjäl med automatvapen och två skottskadades allvarligt på paradgatan Champs Élysées i Paris på torsdagskvällen, innan skytten själv dödades av polisen, enligt det franska inrikesdepartementet.

Enligt vittnesuppgifter ska en man ha klivit ut ur en bil och öppnat eld mot en polis. Han ska sedan ha sprungit vidare längs med en trottoar medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde.

– Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet, enligt Reuters.

De skadade polismännens liv är inte längre i fara, enligt Brandet.

Händelsen utreds som ett terrorbrott, uppger den franska åklagarmyndigheten.

På fredagsmorgonen uppger säger en talesperson för franska inrikesdepartementet till radiokanalen Europe 1 att ytterligare en man jagas misstänkt för delaktighet i dådet. Mannen ska ha identifierats av belgiska säkerhetstjänsten.

Terrorrörelsen IS tar genom sitt propagandaorgan Amaq på sig attentatet. Uppgifterna kring mannens identitet är oklara. IS identifierar angriparen som en av deras soldater från Belgien. Enligt AP är det en 39-årig man boende i en förort i östra Paris.

Skytten har identifierats, enligt åklagaren François Molins, men hans namn kommer inte att offentliggöras förrän utredarna fastställt om han hade medhjälpare.

– Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med räder pågår, säger han.

– Utredarna vill vara säkra på om han hade medhjälpare eller inte.

Enligt obekräftade källor ska mannen vara känd av säkerhetspolisen sedan tidigare och hans hem har sökts igenom i östra Paris.

President François Hollande har kallat till krismöte under morgonen med anledning av händelsen. Han säger i ett tv-sänt tal att han är ”övertygad” om att attacken är terrorrelaterad.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och François Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen Islamiska statens flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två enhandsvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

Läs mer: Skottlossningen i Paris: Detta har hänt

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.